Gradonačelnik Petrović posjetio “Novi Žitopromet”: Postepeno se vraćaju na staze stare slave :: Semberija INFO ::

 

Gradonačelnik Petrović posjetio “Novi Žitopromet”: Postepeno se vraćaju na staze stare slave


Za svaku je pohvalu sve ono što su zaposleni u “Novom Žitoprometu”, na čelu sa novim rukovodstvom, uspjeli uraditi  u proteklih nekoliko mjeseci, izjavio je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović prilikom današnje posjete preduzeću “Novi Žitopromet” u Bijeljini”.

“U kratkom vremenskom periodu obavili su remont postrojenja, unaprijedili tehnologiju proizvodnje, a u narednih petnaestak do dvadesetak dana, kako nas uvjerava novo rukovodstvo, biće pokrenuta i pekara. Pozitivne vibracije dolaze i od poljoprivrednih proizvođača koji su ponovo pružili povjerenje “Žitoprometu”. Ovo je društveno odgovorna kompanija koja je svoju odgovornost iskazala i u katastrofalnim poplavama iz 2014. godine, kada je hljeb besplatno dijeljen našim sugrađanima koji su morali privremeno napustiti svoja ognjišta. Vjerujem da će takvu društvenu odgovornost i “Novi Žitopromet” iskazivati u narednom periodu i to ćemo znati cijeniti”, izjavio je gradonačelnik Petrović, istakavši da isplata otkupljene pšenice teče nesmetanom dinamikom.

Gradonačelnik je rekao da je nakon sastanaka sa mlinoprerađivačima postignuta korektna otkupna cijena pšenice od 36 do 37 pfeniga, uz dodatna dva pfeniga, koliko će poljoprivrednici dobiti od Agrarnog fonda grada Bijeljina, ukoliko do 31. oktobra predaju svoju pšenicu. Značajna je i subvencija od 300 KM po hektaru za pšenicu koliko je isplatilo resorno ministarstvo, istakao je Petrović.

Slaviša Mijatović, direktor “Novog Žitoprometa” izjavio je da je u silosima “Novog Žitoprometa” uskladišteno oko 10.000 tona semberske pšenice, te da je oko 5.000 tona već otkupljeno i isplaćeno.

“Smatram da je otkup pšenice protekao u najboljem redu. Već smo otpočeli eksperimentalnu proizvodnju brašna, dok ćemo za petnaestak dana pustiti u pogon i pekaru, nakon čega će biti aktivirana i mješaona stočne hrane. Za nekih mjesec, do mjesec i po dana, “ Novi Žitopromet” će raditi u puno kapacitetu, kao što je i nekada radio”, izjavio je Mijatović, naglasivši da je trenutno zaposleno pedesetak radnika, te da nova organizacija posla, uz poziv starim radnicima da se vrate na posao, podrazumijeva da će biti zaposlen ekonomski prihvatljiv broj radnika, bez ikakvog voluntarističkog pristupa. Postepeno će se zapošljavati novi radnici, kako se i drugi investicioni ciklus bude realizovao, a planirana je i izgradnja velikog prodajnog agro – centra i hale površine od 9.500 kvadrata. 

Dušan Tomić, zadužen za proizvodnju, rekao je da radnici veliku zahvalnost duguju firmi “Pavgord” iz Foče i Gordanu Pavloviću koji je pravovremeno reagovao, kupio preduzeće i omogućio bivšim radnicima “Žitoprometa” da se ponovo vrate na posao.

Semberija info - Lj. Ljubojević
Foto - B. Milošević