ChatBot za bolje opštinske usluge: Virtuelni asistent pomaže građanima :: Semberija INFO ::

 

ChatBot za bolje opštinske usluge: Virtuelni asistent pomaže građanima


Grad Bijeljina i opština Laktaši jedine su dvije lokalne zajendice u BiH u kojima je u toku realizacija primjene digitalne platforme za komunikaciju, ChatBot aplikacije,  koja  će omogućiti  digitalizaciju odabranih servisnih postupaka i staviti ih na raspolaganje građanima 24 sata, sedam dana u nedjelji,  izjavio je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović nakon razgovora sa predstavnicima Privredne komore RS, GIZ-a BiH i SAGE iz Sarajeva i uručivanja licence Bijeljini za ChatBot aplikaciju.

“Projekat je u zlatnoj sredini realizacije. Ovom prilikom izražavamo zahvalnost partnerima koji su ušli u realizaciju ovog projekta sa Gradskom upravom Bijeljina i iskazali spremnost i opredijeljenost za buduću saradnju. Sve ono što će doprinijeti da transparentnost i nivo usluga prema građanima bude na višem nivou, a što omogućava i ova aplikacija, mi ćemo i realizovati. Virtuelni asistent za lokalne uprave odgovaraće konkretno na pitanja građana, bilo da je riječ o registraciji preduzetničke djelatnosti, o dokumentima za vjenčanja ili nekim drugim upravnim aktima i zahtjevima građana”, istakao je gradonačelnik Petrović, podsjetivši da Bijeljina od 2015. godine ima BFC sertifikat koji podrazumijeva povoljno poslovno okruženje.

Slavica Marković, obrativši se u ime Privredne komore RS, istakla je da je Bijeljina izabrana za ovaj projekat, jer posjeduje BFC standard.
“Mi radimo na povećanju konkurentnosti privrednih društava i na taj način pomažemo lokalnim samoupravama u povećanju inovativnosti i digitalizacije procesa. Očekujemo da će i ovaj novi proces poboljšati privredno okruženje, jer će građani uz pomoć digitalnih platformi lakše doći do neophdonih podataka i informacija”, istakla je Slavica Marković.
Amira Omanović, u ime GIZ BiH, izjavila je da s Bijeljinom postoji dugogodišnja saradnja, te da će licenca za korištenje virtuelnog asistenta pomoći građanima i privrednicima da dobiju kvalitetnije i efikasnije usluge.

“Digitalizacija administrativnih usluga pomaže građanima  i lokalnim upravama da se uključe u red “pametnih gradova”  koji koriste slične tehnologije”, izjavila je Amira Omanović, istakavši da se ovaj projekat realizuje u BiH i u Srbiji.

Semberija info - Lj. Ljubojević
Foto - B. Milošević