POLICIJSKA UPRAVA BIJELjINA: ZADOVOLjAVAJUĆE STANjE BEZBJEDNOSTI :: Semberija INFO ::

 

POLICIJSKA UPRAVA BIJELjINA: ZADOVOLjAVAJUĆE STANjE BEZBJEDNOSTI


Predstavnici Policijske uprave Bijeljina, predstavili su rezultate rada za prvih šest mjeseci ove godine i ocijenili da je stanje bezbijednosti na području koje operativno pokrivaju zadovoljavajuće, te da pilicijski službenici aktivno rade na izvršavanju svih zadataka. Načelnik PU Bijeljina Stjepan Terzić je istakao da je u prvoj polovini godine broj krivičnih djela smanjen za 6,2 odsto, a djela protiv imovine za 25 odsto i dodao da su policijski službenici u borbi protiv privrednog kriminaliteta otkrili 38 krivičnih djela kojima je pričinjena materijalna šteta od 16,6 miliona maraka, dok je protivpravno stečena korist 5,7 miliona maraka.

-Na području Policijske uprave je u proteklih šest mjeseci evidentirano 395 krivičnih djela i nadležnim tužilaštvima podneseni izvještaji protiv 384 lica, od čega su 162 krivična djela protiv imovine“. Takođe je smanjen i broj prekršaja javnog reda i mira za više od 64 odsto u odnosu na isti period prošle godine“, rekao je Terzić. On je dodao da je broj saobraćajnih nezgoda povećan za 17 odsto, ali je manji broj nezgoda sa najtežim posljedicama za 20 odsto sa smrtnom posljedicom i 11 odsto sa teško povrijeđenim licima. Načelnik Sektora kriminalističke policije Srđan Gajić je istakao da je otkriveno 28 krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe droga, te da su podneseni izvještaji protiv 20 lica, kao i 71 djelo prekršajnog karaktera.

-Počinjena su četiri razbojništva po nepoznatom izvršiocu i sva su rasvijetljena, a evidentirano je 38 krivičnih djela privrednog kriminaliteta, tri više nego u uporednom periodu prošle godine“, rekao je Gajić. Prema riječima načelnik sektora policije Igora Kapikula, u prvih šest mjeseci ove godine, na području Policijske uprave Bijeljina javni red i mir je narušen u 258 slučajeva, što je smanjenje za 64 procenta.

-Prekršaje su počinila 323 lica, od kojih je 41 žena. Najčešće mjesto činjenja su ulice i trgovi 111 i ugostiteljski objekti u 46 slučajeva, a najveći broj prekršaja odnosi se na tuču i fizički napad 113, svađu, viku i nepristojno ponašanje 88 i vrijeđanje 59 slučajeva“, rekao je Kapikul. On je dodao da je na području PU Bijeljina u prvih šest mjeseci ove godine, otkriveno 153 lica afroazijskog porijekla od kojih 149 nije imalo dokumentaciju potrebnu za identifikaciju.

-Među migrantima je bilo 10 žena, a najviše ih je iz Maroka (69), potom iz Avganistana, Pakistana i Libije. Na ovom području nije zabilježeno da su migranti činili prekršaje, ali je u januaru u Šamcu uhapšen državljanin Maroka zbog izvršenja krivičnog djela na području FBiH. On je uhapšen zbog krađe putničkog vozila u opštini Gradačac. Vozilo je pronađeno, a lice je predato u nadležnost policije ove federalne opštine“, rekao je Kapikul.

Semberija info