PORIBLjAVANjE NA PODRUČJU SEMBERIJE :: Semberija INFO ::

 

PORIBLjAVANjE NA PODRUČJU SEMBERIJE


Ribočuvari  Sportskog ribolovačkog društva “Riba” iz Bijeljine izvršili su poribljavanje kanala Dašnica u Bijeljini i ribolovačog revira “Švapska ada” šaranskom mlađi, ukupno sa 20.000 primjeraka sitne i 150 kilograma krupnije šaranske mlađi.


Miodrag Đukić, predsjednik ovog ribolovačkog udruženja kaže da već godinama  članovi ovog udruženja poribljavaju vodotoke u Sembeirji.

“ Zahvaljujući podršci institucija i preduzeća “ Vode Srpske” mi svake godine nabavljamo riblju mlađ i poribljavamo ovo područje. Kanal Dašnica je direktna veza između Drine i Save, tako da na ovaj način poribljavamo Savu i Drinu. Ukupno ćemo oko 20.000  primjeraka sitne šaranske mlađi ubaciti u vodotoke, kao i oko 150 kilograma krupnije šaranske mlađi. Za ovu namjenu izdvojili smo 5.000 KM. Poribljavanje je obavljeno u skladu sa zakonskim propisima”, rekao je Đukić, istakavši da ovo ribolovačko udruženje trenutno broji oko 710 članova.
“ U prošloj godini, obilježenoj pandemijom virusa korona, imali smo značajan pad na 680 članova u udruženju, dok smo godinu dana ranije imali 860 članova. Ribolovačke dozvole koštaju od 50 do stotinu KM, dok minimalne predviđene kazne za krivolovce, odnosno one koji bez dozvole izađu na vodotoke, iznosi 300 KM. Najskuplja ribolovačka dozvola košta 98 KM, tako da se sa jednom kaznom mogu “kupiti” dozvole za tri godine”, kaže Đukić, ističući da o stanju vodotoka treba da brinu svi, jer je zdrava životna sredina ono što ćemo ostaviti budućim generacijama.

Momčilo Tubić, ribočuvar, kaže da posebnu pažnju treba posvetiti zaštiti životne sredine, jer je bacanje čvrstog otpada i plastike u vodotoke ugrožava  i floru i faunu, ali i zdravlje ljudi.

“ Semberija ima veliku vodenu površinu i idealne uslove za sportski ribolov. Smeće je veći neprijatelj ribljeg fonda, nego sam krivolov. Zbog toga moramo svi da brinemo o zaštiti  voda i životne sredine”, kaže Tubić. 

Semberija info