NEPRESTANA BORBA ZA BOLjI POLOŽAJ OSOBA SA INVALIDITETOM :: Semberija INFO ::

 

NEPRESTANA BORBA ZA BOLjI POLOŽAJ OSOBA SA INVALIDITETOM


U okviru projekta „Zajednice različitih, ali ravnopravnih građana“ Koalicija organizacija osoba sa invaliditetom Grada Bijeljine „KOLOSI“ danas je organizovala Okrugli sto na temu „Sva lica pristupačnosti 2“. Pored predstavnika nevladinog sektora sa područja grada Bijeljina događaju su prisustvovali i predstavnici Gradske uprave grada Bijeljina, Kancelarije ombudsmena za djecu Republike Srpske, JZU Doma zdravlja Bijeljina i bijeljinskog Centra za socijalni rad.


Projekat „Zajednice različitih, ali ravnopravnih građana“ se raelizuje pod pokroviteljstvom EU a ima za cilj osnaživanje organizacija civilnog društva u BiH kako bi postigli veći nivo njihove uključenosti u procesu evropskih integracija u onom dijelu koji se odnosi na povećanje društvene uključenosti i nediskriminacije osoba sa invaliditetom.

-Kampanja „Ravnopravno-različiti“ ukazuje na izazove i probleme u inkluziji lica sa invaliditetom i zagovara poboljšavanje njihovog statusa kroz saradnju sa lokalnim vlastima u pet bh. gradova: Sarajevu, Banja Luci, Tuzli, Bijeljini i Trebinju“, rekao je Amir Mujanović, voditelj projekta „Zajednice različitih, ali ravnopravnih građana“.

Projekat je počeo sa realizacijom prvog novembra 2018. godine i traje tri godine. U sklopu okruglog stola „Sva lica pristupačnosti 2“ analiziran je napredak u oblasti pristupačnosti osoba sa invaliditetom na području Grada Bijeljina od početka implementacije projekta.

-Konkretni rezultati ovog projekta na području našeg grada su: izgrađen je lift u Domu zdravlja, stavljeno je u upotrebu električno auto koje služi za prevoz osoba sa invaliditetom, pristup Gradskom parku je prilagođen (i) za osobe sa invaliditetom, izgrađeno je inkluzivno igralište, teretana na otvorenom, u saradnji sa Sportsko ribolovačkim društvom „Riba“, na lokalitetu Švapska ada, izgradili smo platformu za pecanje namjenski prilagođenu za osobe sa invaliditetom, u OŠ „Sveti Sava“ je izgrađena pristupna rampa zalaganjem, moram to nažalost da istaknem, lično direktora škole. Kažem nažalost, jer taj posao treba da rade institucije. Na području grada Bijeljina imamo oko 10.000 osoba sa invaliditetom. Oko 1.000 njih su teško pokretna lica. Na današnjem okruglom stolu ćemo od svih učesnika čuti mišljenja i prijedloge kako osigurati bolji položaj osoba sa invaliditetom a zatim ćemo naše zaključke dostaviti nadležnim institucijama na dalju realizaciju“, rekao je Milorad Jović, sekretar Koalicije „KOLOSI“ Bijeljina.

U okviru današnjeg programa planirano je da se u periodu od 18 do 21 časa, na Gradskom trgu održi interaktivna ulična akcija sa ciljem upoznavanja građana sa poteškoćama sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom u svojoj svakodnevici.
     
I.Gutić
Semberija info