Projekat Zajednice različitih, ali ravnopravnih građana: Kampanja Ravnopravno-različiti :: Semberija INFO ::

 

Projekat Zajednice različitih, ali ravnopravnih građana: Kampanja Ravnopravno-različiti


Zagovaračka kampanja ,,Ravnopravno-različiti” se provodi u okviru projekta ,,Zajednice različitih, ali ravnopravnih građana” koji finansira Evropska unija, a provodi Organizacija amputiraca UDAS u partnerstvu sa Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Udruženjem građana ,,Nešto Više”. 

Cilj projekta je osnaživanje organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini kako bi postigli veći nivo njihove uključenosti u procesu evropskih integracija, fokusirajući se na povećanje socijalne uključenosti i nediskriminaciju osoba sa invaliditetom.

Kampanja ,,Ravnopravno-različiti” adresira izazove u inkluziji osoba sa invaliditetom (OSI) i zagovara za njihova poboljšanja sa lokalnim zajednicama i relevantnim institucijama kroz aktivnosti u pet ciljanih gradova (Sarajevo, Banjaluka, Tuzla, Bijeljina i Trebinje) i u Bosni i Hercegovini. Kampanja integrira događaje na podizanju svijesti o pravima osoba sa invaliditetom i zagovaranje za rješavanje specifičnih izazova koji se tiču inkluzije OSI.

Ciljevi kampanje: 
▪ Uticaj na građane u cilju promjene percepcije o OSI i razumjevanja potreba i izazova s kojima se suočavaju OSI
▪ Uticaj na institucije u cilju eliminacije barijera i unapređenja inkluzije OSI 
▪ Dalji razvoj i profiliranje mreža osoba sa invaliditetom koje su uspostavljene u ranijoj fazi projekta (Mreža žena sa invaiditetom i Mreža preživjelih od mina) 

Kampanja je počela sa prvim aktivnostima u Banjaluci, a aktivnosti se nastavljaju u Bijeljini. U okviru kampanje u Gradu Bijeljina biće 14. jula u hotelu ,,Drina’’ u periodu od 10 do 13  čas biće održan okrugli sto na temu ,,Sva lica pristupačnosti II’’ koji ima za cilj da revidira napredak u oblasti pristupačnosti u gradu Bijeljina, te istog dana na Gradskom trgu, u periodu od 18 do 21 čas jedinstven događaj koji ima za cilj da upozna građane sa kojim poteškoćama se susreću osobe sa invaliditetom u svakodnevnom životu. U parku će biti upriličeni sadržaji koji će biti koncipirani na interakciju sa građanima na način da će direktno komunicirati izazove sa kojima se osobe sa invaliditetom suočavaju u svakodnevnom funkcionisanju i jasno ilustrirati činjenicu da li su osobama sa invaliditetom pružene iste mogućnosti'', najavljeno je iz Koalicije KOLOSI Bijeljina.

​Semberija info