AGRARNI FOND GRADA BIJELjINA: Dobre vijesti za pčelare :: Semberija INFO ::

 

AGRARNI FOND GRADA BIJELjINA: Dobre vijesti za pčelare


Upravni odbor Agrarnog fonda Grada Bijeljina je 25. juna 2021. godine donio novi Pravilnik o načinu i uslovima podsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji za 2021. godinu. Pravilnik sadrži brojne novine a jedna od naročito važnih tiče se pčelarstva i pčelarske proizvodnje.

Nova mjera ima veliki značaj ako se ima na umu dosadašnja nebriga nadležnih vlasti za pčelarstvo, njegovo održa(va)nje i razvoj.

U novom Pravilniku o podsticajima stoji:

Pravo na premiju za proizvodnju i uzgoj pčela ostvaruju fizička lica preko udruženja pčelara sa područja grada Bijeljina, čiji su članovi upisani u Evidenciju pčelara i pčelinjaka u Republici Srpskoj, koji su izvršili ažuriranje evidencije o broju pčelinjih društava za tekuću godinu.

Premija za proizvodnju i uzgoj pčela ostvaruje se na osnovu zahtjeva udruženja pčelara uz koji se prilažu:

-specifikaciju korisnika podsticaja sa brojevima njihovih tekućih ili žiro računa grupisanih po bankama, sačinjenu na („Obrascu e“), koji se nalazi u Prilogu ovog pravilnika i čini njegov sastavni dio. Navedeni „Obrazac e“ se dostavlja u štampanoj i elektronskojformi na elektronsku adresu Agrarnog fonda Grada Bijeljina ([email protected] ).
-izjava odgovornog lica udruženja o broju pčelinjih društava u vlasništvu članova udruženja popunjena na „Obrascu ž“ koji se nalazi u prilogu ovog pravilnika.
Zahtjev se podnosi samo jednom u toku godine. Visina podsticajnih sredstva za namjenu iz ovog člana utvrđuje se za vlasnike koji posjeduju:
-do 30 pčelinjh društava (košnica) isplatiće se iznos do 80,00 KM po korisniku u tekućoj godini.,
-preko 30 pčelinjih društava (košnica) isplatiće se iznos do 120,00 KM po korisniku u tekućoj godini.
 
Zahtjev za isplatu podsticajnih sredstava za namjenu iz ovog člana podnosi se najkasnije do 31.10.2021. godine i isplaćivaće se do iznosa predviđenog za ovu namjenu, jednom godišnje nakon obrade prispjelih zahtjeva.

Agrarni fond Grada Bijeljina