U BIJELjINI REGISTROVANO 150 DJECE SA PROBLEMIMA U PONAŠANjU :: Semberija INFO ::

 

U BIJELjINI REGISTROVANO 150 DJECE SA PROBLEMIMA U PONAŠANjU


U Centru za socijalni rad u Bijeljini registrovao je 150 djece i maloljetnika sa različitim problemima u ponašanju, među kojima je 47 maloljetnika u sukobu sa zakonom.

Prema izvještaju Centra za prošlu godinu, 18 maloljetnika počinilo je krivična djela razbojništvo, krađa, učešće u tuči i nanošenje tjelesnih povreda, neovlaštena proizvodlja i promet opojnih droga, napad na službeno lice i nošenje pištolja, dok je 29 maloljetnika izvršilo prekršaje iz Zakona o javnom redu i miru i Zakona o bezbjednosti saobraćaja.

Izrečeno je 50 vaspitnih mjera, od toga 20 sudskih ukora, dva otpusta iz vaspitno popravnog doma, tri pojačana nadzora roditelja, devet vaspitnih mjera pojačanog nadzora organa starateljstva i sedam drugih mjera poput naredbi o nepokretanju postupka, po načelu oportuniteta.

U izvještaju se ocjenjuje da je za počinice krivičnih djela i one koji imaju ozbiljne probleme u ponašanju potreban intenzivan institucionalni tretman, ali, sem vaspitno-popravnog doma u Banjaluci, ne postoji druga ustanova za resocijalizaciju i pružanje podrške maloljetnicima.

Stručnjaci navode da se maloljetnička delinkvencija i problemi u ponašnju djece pojavljuju na sve nižem uzrastu djeteta i da se osnivanje Savjetovališta za porodicu nameće kao jedna od mogućih usluga u zajednici kao i usluge Dnevnih centara za decu koja ispoljavaju blaže oblike asocijalnog ponašanja i djecu sa poteškoćama u razvoju.

Tokom 2020. godine Dnevni centar za djecu u riziku u Bijeljini posjetilo je 50 korisnika, 30 muškog i 20 ženskog pola, koji su ukupno ostvarili 1.648 posjeta.

Djeca koja su posjećivala Dnevni centar za djecu u riziku su uglavnom osnovnoškolskog uzrasta, a dva korisnika su srednjoškolske dobi.

(SRNA)