BIJELjINSKA BOLNICA: USPJEŠNO OPERISAN MLADIĆ SA PRELOMOM KARLICE :: Semberija INFO ::

 

BIJELjINSKA BOLNICA: USPJEŠNO OPERISAN MLADIĆ SA PRELOMOM KARLICE


Jutros je u bijeljinskoj bolnici uspješno izvedena operacija karlice mladog pacijenta koji je povrijeđen prošle sedmice u saobraćajnoj negodi. Operaciju je izveo tim hirurga –ortopeda bijeljinske bolnice na čelu sa prof. dr Vladimirom Harhajijem, ortopedskim hirurgom i traumatologom iz Novog Sada.



Prema riječima profesora Harhajija, radi se o specifičnoj operaciji zadnjeg zida čašice zgloba kuka, čije je cilj namještanje polomljenih dijelova kosti koji silom provrijeđivanja pomaknuti i fiksacija istih na svoje anatomsko mjesto.



„Za razliku od kosti, hrskavica nema mogućnost regeneracije, zarastanja, nego se na mjestu povrede formira vezivno
tkivo koje nije funkcionalno. Zbog toga je veoma važno da se uradi pravilna rekonstrukcija zgloba, da ne bi došlo do artroze - okoštavanja, posebno što se radi o mlađoj osobi. Ako se ne urade adekvatno ili se ne liječe operativno, ovakvi prelomi se liječe jako dugo i dovode do visokog stepena invalidnosti“, ističe prof. Harhaji.

On  procjenjuje da će oporavak pacijenta koji je jutros operisan trajati oko dva mjeseca, uključujući i fiziklanu terapiju po protokolu za ovaj tip povrede. „Radi se o mladoj osobi, koja nije gojazna, tako da će već sutra moći da
ustane iz kreveta uz pomoć pomagala“, kaže prof. Harhaji.



Prema riječima dr Igora Popovića, šefa Službe za ortopediju bijeljinske bolnice, radi se pacijentu sa povredom više dijelova tijela – otvorenim prelomom podlaktice i prelomom kosti šake, koje su prethodnih dana
sanirane i izrazio nadu da će nakon  operacije kuka,  oporavak mladog pacijenta  biti mnogo brži. On je istakao da prelomi kalice nisu tako česti u hirurgiji, ali kada se dese, oni imaju svoj imperativ za zbrinjavanje , kao prvo  jer su opasne po život, kao drugo neadekvatno tretirane ostavljaju kao trajnu posljedicu invalidnost.

Zbog svega toga, istakao je Popović,  dolazak eksperta u hirugiji karlice od velikog je značaja za bijeljinsku bolnicu, ističući da  najveću zahvalnost za njegovu radnu posjetu  i saradnju duguje direktoru Maksimoviću zbog ogromnog razumijevanja prema potrebama Službe ortopedije.

„Konačno imamo priliku da i mi  usvajamo jednu vrstu hirurgije koja se rijetko radi u našim krajevima i da pokušamo da se izborimo da budemo regionalni centar u kom bi se mogle zbrinjavati ovakve povrede. To bi bio veliki benefit za naše korisnike, ali i za našu ustanovu i njen ugled“, rekao je dr Popović.

​Semberija info