PRODAJA CVIJETNIH VJENČIĆA I LILA :: Semberija INFO ::

 

PRODAJA CVIJETNIH VJENČIĆA I LILA


Dan uoči Ivanjdana na semberskim prometnim saobraćajnicama i na ulazu u bijeljinsku Zelenu pijacu žene i djevojke iz Semberije i podmajevičkog kraja pletu i prodaju vjenčiće od ivanjskog cvijeća.

Joka Gašić, rođena u selu Puškovac ispod Majevice, trenutno nastanjena u semberskom selu Suvo Polje, kaže da ivanjdanski vjenčići simbolizuju brigu i želju za dobro zdravlje i napredak u seoskim i gradskim domaćinstvima. U vjenčiće od ivanjske trave uplete se i nekoliko šarenih poljskih cvjetova, a nezaobilazna je i glavica bijelog luka. Vjenčićima se zakite dvorišne kapije, ulazna vrata na kući, bunari, pčelinjaci. Narodno vjerovanje održalo se od pamtivijeka do danas.

Što se tiče, lilanja, Joka kaže da je nekada, kao djevojčica, u selu Brezje zapamtila petrovdanske lile koje su i tada, kao i sada, pravljene od suve trešnjeve kore.

“Lile će se paliti uoči Petrovdana. Uz te petrovdanske vatre, djeca se daruju slatkišima i suvim sirom, zarcem. To su za djecu nezaboravni trenuci”, kaže Joka Gašić.

 Marko Mihajlović (72) rođen u Suvom Polju, kaže da je lilanje poznato od davnina u ovim krajevima i da se tradicija nikada nije prekidala.

“Moji ovdje žive više od tristo godina. Kako sam saznao za sebe, učestvovao sam u tim lilanjima, kako smo mi to djeca zvali. Stariji su nas znali obradovati suvim sirom, u narodu poznatiji kao zarac”, kaže Marko.
Lile i ivanjdanske vjenčiće oni prodaju po cijeni od tri do pet KM. 

Semberija info