POTPISAN SPORAZUM O SARADNjI PEDAGOŠKOG FAKULTETA I OSNOVNIH ŠKOLA :: Semberija INFO ::

 

POTPISAN SPORAZUM O SARADNjI PEDAGOŠKOG FAKULTETA I OSNOVNIH ŠKOLA


Predstavnici Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas su u Bijeljini potpisali sporazum o saradnji između ove visokoškolske ustanove i svih osnovnih škola sa područja Bijeljine, Ugljevika, Lopara i Bogatića iz Republike Srbije. Potpisani sporazum ima za cilj učvrstiti i unaprijediti dosadašnji nivo saradnje pedagoških institucija u Semberiji i šire. Formalizacija i ozvaničenje postojeće saradnje koje je obavljeno danas bilo je planirano za prethodnu, 2020. godinu međutim, epidemija korona virusa je planiranu manifestaciju onemogućila.

-Cijenimo trud, napor i dobru volju koju su direktori i svi zaposleni u osnovnim školama do sada imali prema Pedagoškom fakultetu i našim studentima. Mi danas otvaramo jednu novu priču u kojoj neće biti govora samo o studentskoj praksi. Mi , sa Pedagoškog fakulteta želimo čuti glas prosvjetnih radnika sa terena. Planiramo ih uključiti u naše naučne, stručne skupove kako bismo dobili povratne informacije o našem načinu rada: šta bi bilo dobro da u nastavnom planu Pedagoškog fakulteta poboljšamo, na koji način da to učinimo, šta je ono što smo do sada dobro radili, itd. Na ovaj način, želimo otvoriti proces u kojem ćemo, mi na fakultetu imati bolji uvid u specifičnosti nastave na terena i u kojem će naši učitelji i nastavnici imati dostupnu informaciju o dešavanjima u visokom obrazovanju, u struci i nauci“, rekao je dekan Pedagoškog fakulteta prof. dr Dalibor Stević.

Profesor Stević se dotakao i aktuelnih problema u prosvjeti podsjetivši da smo svjedoci trenda smanjenja učenika u osnovnim i srednjim školama ali i studenata na fakultetima. Na prvom ovogodišnjem upisnom roku na fakultete, Pedagoški fakultet u Bijeljini je upisalo oko 40 studenata. Očekivanja su da će se ovaj broj povećati do početka akademske godine pred nama.

Saradnja pedagoških institucija je preduslov za poboljšanje nastavnog procesa, obogaćivanje nastavne prakse i dalje stručno usavršavanje nastavnika, poručeno je sa ovog skupa.