Biro za zapošljavanje Bijeljina :: Semberija INFO ::

 

Biro za zapošljavanje Bijeljina


Na evidenciji bijeljinskog Biroa za zapošljavanje trenutno 1.232 osobe sa visokom stručnom spremom čekaju pozive poslodavaca za prvo zaposlenje. Zvanja koja su najzastupljenija, odnosno koja dominiraju u aktivnoj ponudi radne snage, kada je u pitanju visoka stručna sprema, su diplomirani ekonomisti, diplomirani pravnici, profesori razredne nastave, kaže direktor Filijale za zapošljavanje Bijeljina, Siniša Kajmaković, ističući da se 31. maja na evidenciji bijeljinskog Biroa za zapošljavanje nalazilo 7.770 nezaposlenih osoba. 

Imajući u vidu podatak da je samo prije pet do šest godina na bijeljinskom birou bilo 13.473 nezaposlena(u 2015. godini) ili 13.659 nezaposlenih (u 2014. godini), sada je ta brojka za nekoliko hiljada manja.

Statistika može, naravno da zavara, jer ne treba izgubiti iz vida podatak da se ranijih godina pravila jasna distinkcija između onih koji se nalaze u kategoriji “aktivna ponuda radne snage” i onih koji su ulazili u “pasivnu ponudu radne snage”, koristeći pravo na zdravstveno osiguranje. 

Što se tiče najbrojnijih  profesija na evidenciji, kao da se skoro ništa nije promijenilo u odnosu na period od prije pet do šest godina. Kao i tada, i sada su diplomirani pravnici, diplomirani ekonomisti, profesori razredne nastave, diplomirani vaspitači, među najbrojnijim profesijama koje traže svoju šansu na tržištu rada.

Profesor Milenko Stanić, prodekan za nastavu na Univerzitetu “Sinergija”, kaže da je za novu akademsku godinu na ovom univerzitetu planirano da se upiše oko 150 studenata, te da će odobrena kvota biti i popunjena. Međutim, što se tiče interesovanja mladih za studijske programe ovog fakulteta, on kaže da se interesovanje studenata  iz godine u godinu pomjera od društvenih nauka, prava i anglistike, ka informatici.

Boro Krstić, direktor Univerziteta “Bijeljina”, kaže da na ovom privatnom univerzitetu veliko interesovanje još uvijek vlada za studij farmacije.

“Planirali smo da upišemo 70 studenata na farmaciju, po tridesetak na Fakultet psihologije i Fakultet zdravstvene njege, te dvadesetak na Poljoprivredni fakultet. Naši diplomirani studenti ne predstavljaju opterećenje za tržište rada i, uglavnom, brzo pronalaze zaposlenje. Kada tražimo asistenta za Farmaceutski fakultet, mi ga ne možemo dobiti sa biroa”, kaže Krstić.

Semberija info - Lj. Ljubojević