BIJELjINA: Spomen-hram u bijeljinskoj kasarni proslavio Slavu :: Semberija INFO ::

 

BIJELjINA: Spomen-hram u bijeljinskoj kasarni proslavio Slavu


Služenjem liturgije i lomljenjem slavskih kolača, danas je u Spomen-hramu Svetog mučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih u okviru bijeljinske kasarne, obilježen Vidovdan – slava ove crkve i Trećeg Republika Srpska pješadijskog puka Oružanih snaga BiH. Ovom prilikom, slavu su obilježili i Organizacija starješina Vojske Republike Srpske i Udruženje potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine.



Propovijed o kosovskom zavjetu, borcima i žrtvama borbe za slobodu u vremenima posle Kosovske bitke, sve do kraja dvadesetog vijeka održao je protojerej-stravofor Ljubo Bogdanović, arhijerejski namjesnik bijeljinski. Starješina Spomen-hrama Vaso Popović podsjetio je da je prvo bogosluženje u bijeljinskoj kasarni održao prota Zaharije Popović ubrzo nakon oslobođenja 1918. godine i da je ta praksa nastavljena sve do okupacije 1941. godine. U četiri ratne godine, kao i u vrijeme SFRJ, objekat hrama je korišćen na neprilične načine, a duhovni život u ovoj crkvi i bijeljinskoj kasarni obnovljen je u toku Odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i sama crkva. Druga obnova je obavljena početkom druge decenije dvadeset prvog vijeka.



U okviru Spomen-hrama čuva se muzejska zbirka koja čuva uspomenu i sjećanje na ratne dobrovoljce Semberije, Majevice i Podrinja u ratovima od 1912. do 1918. godine, učesnike borbe protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu, borce Odbrambeno-otadžbinskog rata i sve vojnike, policajce, vatrogasce i vojne ljekare koji su poginuli na dužnosti. U hramovnoj biblioteci čuvaju se naslovi iz oblasti vojne istorije, političke analize, religije, ali i rijetke antikvarne knjige štampane starih više od stotinu godina.



U kompleksu hrama izgrađen je paraklis posvećen Svetom despotu Stefanu Lazareviću i Prepodobnoj Evgeniji, a u toku je izgradnja pirga Svetog Arhangela Mihaila i Svetog mučenika Longina Sotnika.
Pri hramu djeluje i nekoliko sekcija – škola ikonopisa, škola kaligrafije, kreativna umjetnička radionica, muzička sekcija, šahovska sekcija i škola borilačkih sportova.

Obilježavanju Slave u ime gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića prisustovao je šef Kabineta gradonačelnika Mladen Arsenović.

Danas su održani parastosi borcima poginulim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i u Srednjem Dragaljevcu, kao i u preduzeću „Orao“.

Grad Bijeljina