GRADSKA UPRAVA SE ZALAŽE ZA PRONATALITETNU POLITIKU - Gradonačelnik Petrović: Više sredstava da imamo više beba :: Semberija INFO ::

 

GRADSKA UPRAVA SE ZALAŽE ZA PRONATALITETNU POLITIKU - Gradonačelnik Petrović: Više sredstava da imamo više beba


Gradska uprava Bijeljina daće maksimalan doprinos kako bi se povećao broj novorođenih beba, ali isto tako i kada su u pitanju aktivnosti sa ciljem poboljšanja životnog standarda majki sa najvećim brojem rođene djece, uz provođenje drugih mjera iz segmenta populacione politike.

- Svakome je jasno da bez obnove stanovništva nema, ne samo razvoja, nego ni biološkog opstanka bilo koje zajednice”, izjavio je za ,,Semberske novine” gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

Ističući da Grad Bijeljina ima sreću da se na ovo područje doseljavaju brojne porodice, pa broj stanovnika ne varira mnogo, ali, kako kaže, potreban je veći natalitet i zato se mora planirati više mjera kao podrška porodicama i rađanju, ali i obrazovanju i zapošljavanju mladih generacija.

- Do donošenja budžeta za 2022. godinu biće spreman dokument u kojem će, između ostalog, biti predložene mjere podrške natalitetu i siguran sam da će, među tim mjerama biti i novčana izdvajanja za podršku porodicama koja dobijaju novorođenčad”, naglasio je Petrović.

Prema njegovim riječima, već od ove godine u budžetu predviđeno je 100.000 KM za jednokratnu podršku za svaku novorođenu bebu, kao i 132.000 KM za subvencionisanje boravka djece u privatnim vrtićima.

- Nadam se da ćemo uskoro Skupštini grada Bijeljina naći zajednički jezik da se donesu odluke na osnovu kojih će ova sredstva početi da se uplaćuju porodicama koje su dobile prinovu”, kaže Ljubiša Petrović.

I dalje, ističe Petrović, ostaju mjere podrške natalitetu koje su bile i ranije, poput podrške vantjelesnoj oplodnji, stipendiranje najboljih učenika osnovnih i srednjih škola, učenika sa invaliditetom i subvencionisanje prevoza učenika osnovnih i srednjih škola. Podsjetio je da se u Bijeljini organizuju i akcije poput darivanja prvorođenih beba 1. i 14. januara, te podrška nekolika manifestacija posvećenih porodici – „Konferencija beba“, „Nedjelja djeteta“, „Svjetski dan porodice“...

- Nadamo se da će ove mjere dati rezultate, ali ne treba posebno naglašavati da su stabilnost države i ekonomski razvoj ključni za ostanak stanovništva, pogotovo mladih na našim prostorima. To je odgovornost kako naša, na lokalnom nivou, tako mnogo veća na višim organima vlasti”, rekao je gradonačelnik.
 
Ljubica Mlađenović, šef Odsjeka za obrazovanje i nauku, nevladine organizacije, omladinu i porodičnu zaštitu u Odjeljenju za društvene djelatnosti u Gradskoj upravi Bijeljine,  rekla je da je gradonačelnik 29. aprila ove godine imenovao tim za izradu dokumenta ,,Pronatalitetna populaciona politika i prijedlog mjera”, koji je u fazi izrade.
Prema njenim riječima, u budžetu Grada Bijeljine 2021. godine planirana su sredstva za dodjelu novčane pomoći za asistirane reprodukcije – vantjelesne oplodnje u iznosu od 25.000.00 KM.

- Ova dodjela regulisana je Pravilnikom o dodjeli jednokratne novčane pomoći za obavljanje asistirane reprodukcije – vantjelesne oplodnje, što je objavljeno u Službenom  glasniku Grada Bijeljina broj 8/12, 12/13 i 18/18“, istakla je Ljubica Mlađenović.

Ona je precizirala da se finansijska sredstva izdvajaju sa budžetske pozicije ,,Podrške očuvanju porodice i pomoć porodicama koje liječe sterilitet”, navodeći da se sa ove budžetske stavke finansiraju i druge mjere populacione politike kao što je, između ostalog, novčana pomoć za novorođene bebe 1. i 14. januara u 2021. godini.                                       
 
Pomoć Udruženju

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović razgovarao je sa predsjednicom Udruženja porodica sa problemom steriliteta „Bebac BN“ i članom ekspertskog tima za izradu dokumenta „Populaciona politika Grada Bijeljina“ Radom Golub, o mogućnostima podrške Gradske uprave ovim porodicama.

- Najvažnija nam je finansijska pomoć porodicama prilikom četvrtog pokušaja vantjelesne oplodnje i gradonačelnik nam je obećao da ćemo, u okviru budžetskih mogućnosti Grada, imati njegovu podršku u tome’’, istakla je Rada Golub.

Gradonačelnik je poručio da će Gradska uprava, nakon izrade Nacrta „Populacione politike Grada Bijeljina“, pomoći ovom udruženju organizaciono, logistički i finansijski, kroz konkurse za sufinansiranje projekata udruženja građana.
  
Semberske novine - Semberija info - Z.Kusmuk