UTVRĐIVANjE IZNOSA ALIMENTACIJE NAKON RAZVODA BRAKA :: Semberija INFO ::

 

UTVRĐIVANjE IZNOSA ALIMENTACIJE NAKON RAZVODA BRAKA


Jedan od vrlo čestih parničnih postupaka sa kojima se susrećemo u praksi, a koji se tiče jednog vrlo životnog i osjetljivog pitanja, jeste utvrđivanje iznosa alimentacije koji jedan od roditelja plaća nakon razvoda braka roditelju kome je dijete povjereno na staranje, zaštitu i vaspitanje, a na ime doprinosa za izdržavanje.
 
Prije svega treba istaći da Porodični zakon Republike Srpske predviđa da su roditelji dužni da se staraju o životu i zdravlju svoje djece, kao i o njihovom podizanju, vaspitanju i obrazovanju, te da ta obaveza roditelja ne prestaje ni nakon razvoda braka, te povjere djeteta drugom roditelju na staranje, zaštitu i vaspitanje.
Ako se djeca nalaze na redovnom školovanju, roditelji su dužni da im prema svojim mogućnostima obezbijede izdržavanje i nakon punoljetstva, a najdalje do navršene 26. godine života, osim ako redovno školovanje nije u tom vremenu završeno iz opravdanih razloga. Ako je punoljetno dijete zbog bolesti, fizičkih ili psihičkih nedostataka nesposobno za rad, a nema dovoljno sredstava za život ili ih ne može ostvariti iz svoje imovine, roditelji su dužni da ga izdržavaju dok ta nesposobnost traje.
 
Nakon razvoda braka, izdržavanje za dijete određuje sud u postupku za izdržavanje, ukoliko roditelji o tome već nisu postigli dogovor. Izdržavanje se određuje na taj način što će sud uzeti u obzir potrebe primaoca i mogućnosti davaoca izdržavanja. U pogledu djeteta cijeniće se njegov uzrast, izdaci koji se tiču školovanja, vannastavnih aktivnosti, kupovine garderobe itd, dok će na strani roditelja kao davaoca izdržavanja, cijeniti imovno stanje, sposobnost za rad, mogućnost za zapošljavanje, zdravstveno stanje, mogućnost da stiče povećanu zaradu, vlastite potrebe itd.
 
Kod spora roditelja o izdržavanju djeteta, sud će, na strani roditelja kome je dijete povjereno na staranje, posebno cijeniti kao doprinos za izdržavanje djeteta, rad i brigu tog roditelja koji ulaže u vaspitanje i podizanje djeteta.
Na primjer, ako je majka nezaposlena, a njoj se djeca daju na brigu i staranje, a otac je zaposlen i ima značajna primanja, tada će visina alimentacije biti veća i obrnuto. Ako istovremeno recimo otac, bez obzira na svoje zaposlenje, ima neke druge zakonske obaveze, recimo izdržavanje roditelja, jasno je da će i ta okolnost uticati na visinu izdržavanja.
Roditelj koji je dužan da daje izdržavanje, a koji je u radnom odnosu ili je korisnik penzije ili ostvaruje stalnu novčanu rentu u mjesečnim iznosima, sud će obavezati na plaćanje budućih mjesečnih iznosa izdržavanja u novčanim iznosima koji se određuju u procentu od zagarantovanog ličnog dohodka, penzije ili novčane rente.
Takav način plaćanja doprinosa podliježe određenim zakonskim ograničenjima, budući da ranije navedeni procenat koji je davalac izdržavanja obavezan da plaća ne može biti niži od 15% za svako izdržavano lice, a procenat za sva lica koja traže izdržavanje ne može biti viši od 50%.
 

Zorica Radić advokatski pripravnik

Veliku ulogu u navedenom postupku ima i organ starateljstva, koji može u ime maloljetnog djeteta pokrenuti spor o izdržavanju, odnosno može tražiti povećanje izdržavanja, kad roditelj kod koga se dijete nalazi na zaštiti i vaspitanju bez opravdanih razloga ne koristi to pravo. Sud koji odlučuje u parnici o izdržavanju obavijestiće organ starateljstva o postupku i pozivati ga na sva ročišta, kao i dostavljati mu sve odluke donesene u postupku. Organ starateljstva može u toku postupka da stavi prijedlog o zaštiti, vaspitanju i izdržavanju djece, a ovlašćen je da u granicama tog prijedloga iznosi i činjenice koje stranke nisu navele, da predlaže da se izvedu potrebni dokazi, da ulaže pravna sredstva i preduzima druge parnične radnje.
 
Presuda kojom sud odluči o visini doprinosa za izdržavanje predstavlja izvršnu ispravu na osnovu koje se može pokrenuti prinudna naplata ukoliko davalac izdržavanja izbjegava da ispuni svoju obavezu dobrovoljno.
Takođe, ono što je bitno napomenuti jeste i činjenica da strane u postupku mogu nakon donošenja presude tražiti da Sud povisi, snizi ili ukine izdržavanje dosuđeno ranijom pravosnažnom presudom, ako su se izmijenile okolnosti na osnovu kojih je donesena ranija presuda (činjenica da je u međuvremenu davalac izdržavanja zasnovao drugu bračnu zajednicu, te dobio djecu u istoj, predstavljala bi na primjer osnov da se traži smanjenje alimentacije).

Semberija info