ZA DRUŠTVO JEDNAKIH PRILIKA :: Semberija INFO ::

 

ZA DRUŠTVO JEDNAKIH PRILIKA


U okviru projekta"Fer zapošljavanje" Centri civilnih inicijativa danas su u Bijeljini organizovali konferenciju na temu "Rezultati poslovanja i politički uticaj na rad javnih preduzeća u gradu Bijeljina". CCI su analizirali rad javnih preduzeća u BiH za period od 2010. do 2019. godine kom prilikom su konstatovana četiri ključna problema: nepostojanje transparentnosti u radu javnih preduzeća, nepostojanje odgovornosti za ostvarene rezultate poslovanja javnih preduzeća, nepostojanje kontrole nadležnih institucija nad radom javnih preduzeća i postojanje snažnog političkog uticaja kod imenovanja rukovodećih struktura u javnim preduzećima.

Nakon prezentacije rezultata istraživanja CCI-ja o javnim preduzećima na području BiH i Grada Bijeljina uslijedila je panel diskusija na kojoj su učestvovali Ljubiša Petrović, gradonačelnik Grada Bijeljina, Mustafa Gradaščević, potpredsjednik Skupštine Grada Bijeljina i dr. Aleksa Milojević, ekonomski analitičar.

Gradonačelnik Petrović je iskazao snažnu podršku načelu javnosti rada javne uprave.

-Na sajtu Gradske uprave su javno dostupni podaci o svim finansijskim transakcijama koje Gradska uprava Grada Bijeljina ima prema drugim subjektima. To ranije nije bio slučaj. Takođe , u nekoliko gradskih javnih preduzeća smo angažovali eksterni revizorski nadzor, što opet nije bio slučaj u ranijem periodu", rekao je gradonačelnik naglasivši da je krajnji cilj stavljanje javnih preduzeća u službu građanka. To će, po njegovim riječima biti vidljivo kada ta preduzeća budu pružala maksimalno kvalitetne usluge po minimalnim cijenama.

Mustafa Gradaščević, potpredsjednik gradske Skupštine je izrazio opredjeljenje za depolitizaciju i profesionalizaciju djelovanja javne uprave čiji bi primarni zadatak djelovanja morala biti kvalitetnija krajnja usluga/proizvod za sve građane Bijeljine.

Profesor Milojević je ponovio svoj stav da su javna preduzeća zapravo partijska preduzeća. 

-Podaci o akumuliranom dugu javnih preduzeća na području Grada Bijeljina govore u prilog tome. Mi danas imamo situaciju u kojoj je u javnoj upravi na području Republike Srpske zaposleno 90.000 ljudi a po realnim procjenama sav posao u javnoj upravi bi mogao biti urađen od strane 26.000 zaposlenih", rekao je dr. Milojević.

Semberija info