ZAŠTITA GEOGRAFSKOG PORIJEKLA UNAPRIJEDILA BI PRODAJU SEMBERSKOG KUPUSA :: Semberija INFO ::

 

ZAŠTITA GEOGRAFSKOG PORIJEKLA UNAPRIJEDILA BI PRODAJU SEMBERSKOG KUPUSA


Cilj da semberski kupus postane drugi zaštićeni poljoprivredni proizvod iz RS sa zaštićenim geografskim porijeklom.
 
Zaštita geografskog porijekla unaprijedila bi prodaju semberskog kupusa.
 
U Gradskoj upravi Bijeljine danas je održan sastanak na kojem je razgovarano o procedurama neophodnim kako bi semberski kupus postao drugi zaštićeni poljoprivredni proizvod iz RS sa zaštićenim geografskim porijeklom.
 
Sastanku su prisustvovali semberski poljoprivrednici, Dragan Brenjo iz Agencije za bezbjednost hrane BiH, vanredni profesor Poljoprirvednog fakulteta Univerziteta Istočno Sarajevo.
 
Dragan Brenjo iz Agencsemberskog kupusa mora ije za bezbjednost hrane BiH izjavio je da sam postupak sertifikovanja semberskog kupusa mora proći nekoliko faza.
 
Kakoje rečeno, biće neophodno osnivanje udruženja proizvođača kupusa, stručni dio dokazivanja posebnosti proizvoda i podnošenje zahtjeva za dodjelu sertifikata.
 
Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović zahvalio se svim učesnicima, ističući da bi za proizvođače krompira bilo od velikog značaja da semberski kupus postane zaštićen geografskim porijeklom, ističući da će Gradska uprava organizaciono i finansijski podržati kompletnu procedure da se dođe do ovog cilja.
 
Za sada, jedini poljoprivredni proizvod u RS zaštiećnim geografskim porijeklom je nevesinjski krompir, a semberski poljoprivredni proizvođači nadaju se da će to postati i semberski kupus.  
 
“To bi nam mnogo značilo. Očekujem da će svi relevantni akteri u proceduri, a sa ciljem da semberski kupus bude zaštićen geografskim porijeklom, dati maksimalan svoj doprinos da se do toga i dođe”, izjavio je Nikola Stajić, koji kupus proizvodi na sedam hektara.
 
Kupus se u Semberiji proizvodi na oko 620 hektara na imanjima 1.500 poljoprivrednih proizvođača,a već decenijama širom regiona poznat je po kvalitetu.

Semberija info