SAVEZ UDRUŽENjA PORODICA ZAROBLjENIH I NESTALIH LICA REPUBLIKE SRPSKE U BIH U BIJELjINI ORGANIZUJE OKRUGLI STO :: Semberija INFO ::

 

SAVEZ UDRUŽENjA PORODICA ZAROBLjENIH I NESTALIH LICA REPUBLIKE SRPSKE U BIH U BIJELjINI ORGANIZUJE OKRUGLI STO


Kako je najavila Smilja Mitrović, predsjednica Saveza udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica Republike Srpske u BiH, Okrugli sto će biti organizovan 16. juna u Hotelu ,,Drina'' u Bijeljini, sa početkom u 10 časova.

Okruglom stolu trebalo bi da prisustvuju predstavnici institucija i organizacija sa državnog i entitetskog nivoa, a koje se direktno ili indirektno bave traženjem nestalih na prostoru BiH tokom minulog rata, kao i predstavnici Međunarodne komisije za nestala lica BiH. Cilj ovog skupa je da se ubrza proces traženja nestalih.
 

-Prošlo je 26 godina od završetka rata u Bosni i Hercegovini, a porodice još uvijek traže svoje nestale. U Republici Srpskoj se od 1995. godine tražilo 5.400 nestalih osoba, od tog broja pronašli smo 3.800 osoba, a, nažalost, još uvijek se traži 1. 600 nestalih. Nakon svih napora kako da pronađemo sve nestale,  usporio se proces traženja. Sve se teže rješava pitanje pronalaska nestalih osoba, iako sada imamo više institucija koje se bave tom problematikom. Porodice sumnjaju da se ne radi onom dinamikom kao prije, da neko koči taj proces. Oni više ne mogu da čekaju, neki od njih su već umrli, a neki su toliko stari i oboljeli da ne mogu da se kreću, a nisu dočekali da budu pronađeni njihovi najmiliji. Imamo DNK analize, koje bi trebalo da daju više rezultata oko indentifikacije, ali rezultata nema. Imamo previše posmrtnih ostataka koji se nalaze u kosturnicama Republike Srpske  i Federacije BiH, rezultata opet nema. Smatramo da  i u tom dijelu treba ubrzati proces identifikacije žrtava'', kazala je Smilja Mitrović, naglašavajući da bi trebalo napraviti izmjenu Zakona o nestalim osobama na nivou BiH, te da se tužilaštvo mora ozbiljnije uključiti u proces identifikacije i da se konačno razjasne sve nejasnoće oko posmrtnih ostataka naših stradalih.

-Institut za traženje nestalih mora biti ozbiljniji u svojim aktivnostima, mora da dođe do više informacija o nestaloj osobi i sa tim informacijama da ide prema vlastima i Ministarstvu odbrane BiH. Mislimo da bi to bio način da se dođe do mnogo boljih rezultata u procesu traženja naših nestalih'', kategorična je predsjednica Saveza udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica Republike Srpske u BiH.