OBEĆANA POMOĆ RESORNOG MINISTARSTVA, AGRARNOG FONDA I GRADSKE UPRAVE :: Semberija INFO ::

 

OBEĆANA POMOĆ RESORNOG MINISTARSTVA, AGRARNOG FONDA I GRADSKE UPRAVE


Proizvodnja pšenice ove godine skuplja je nego prethodne zbog visoke cijene repromaterijala, đubriva i zaštitnih sredstava, međutim, podsticaji resornog ministarstva znatno će ublažiti troškove.
 
Ovo je zaključeno je na sastanku gradonačelnika Ljubiše Petrovića sa mlinarima, direktorom Agrarnog fonda Zlatanom lazarevićem, te predstvanicima Gradske uprave Bijeljina i Ministarstva poljoprivrede RS.
 
Kako je istaknuto, otkupna cijena pšenice ovogodišnjeg roda u vrijeme žetve biće jednaka cijeni pšenice u Srbiji, plus tri pfeniga po kilogramu za troškove transporta.
 
Gradonačelnik Bijeljine i direktor Agrarnog fonda, s obzirom da je pšenica strateški proizvod i da se veliki broj domaćinstava u Semberiji bavi ovom proizvodnjom, odlučili su da podrže ovu proizvodnju premijom u iznosu od dva pfeninga po kilogramu predate pšenice, s tendencijom povećanja premije svake godine.
 
Kako je rečeno, u Semberiji je pod pšenicom 14,5 hiljada hektara, a ako do žetve vrijeme bude povoljno očekuju se dobri prinosi.
 
“Ono što je sigurno, cijena će biti koliko i u Srbiji, plus troškovi transporta, ispod toga neće biti. Da li će biti 35, 38, to je nerealno pričati”, rekao je Boško Radić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Semberije.
 
Iako je će žetva početi za mjesec dana, semberski mlinari spremne su da otkupe i uskladište ukupan ovogodišnji rod rod, a “Novi Žitopromet” je najveći otkupljivač. Slaviša Mijatović, direktor ovog preduzeća rekao je da su spremni da preuzmu 40 hiljada tona pšenice.
 
“U naše silose svi će moći da skladište, a onda ćemo se dogovarati kako da to završimo. Jedna od varijanti je da sutra odmah naplate svoju pšenicu, biće varijanta da mogu zamijeniti za naše proizvode...”, istakao je Mijatović.
 
Zoran Maletić, pomoćnik ministra poljoprivrede RS, rekao je da će biti isplaćeno 300 KM do početka žetve, najkasnije do početka jula i dodatnih 60 KM za regeresirano gorivo, pošto je to pšenica koja je zasijana 2020. godine i to je već isplaćeno.

Semberija info