BIJELjINSKI “SPEKTAR DRINK” OTKUPLjUJE DOMAĆU JAGODU :: Semberija INFO ::

 

BIJELjINSKI “SPEKTAR DRINK” OTKUPLjUJE DOMAĆU JAGODU


Za razliku od prošle godine, kada je bijeljinski “Spektar drink” morao uvoziti jagodu iz Grčke, da bi je preradio u marmeladu, džem i sokove, ove godine jagode otkupljuje od domaćih proizvođača.

Branislav Tomić, tehnolog u “Spektar drinku” kaže da je otkup domaće jagode počeo prije sedam dana, te da je u ovoj sedmici intenziviran otkup jagode od proizvođača na području Semberije i podmajevičkog kraja.

“Sezonu prerade voća i povrća počinjemo sa jagodom. Planirali smo da otkupimo 25 do 30 tona jagode. Vjerujem da ćemo plan i ispuniti. Stiže nam kvalitetna, sočna, ali, nešto sitnija jagoda za preradu. U posljednjih nekoliko godina osjetan je deficit u proizvodnji industrijske jagode. Puno proizvođača se preorjentisalo na plasteničku proizvodnju rane jagode, pronašavši u tome neku svoju ekonomsku računicu. Mi smo u prošloj godini određene količine jagode morali uvesti iz Grčke, jer domaće jagode za preradu nije bilo. Nadam se da ćemo sa otkupnom cijenom od 1,80 KM za kilogram otkupiti planirane količine. Isplatu jagode vršimo odmah po isporuci. Jagoda nam stiže sa tradicionalnih područja, iz Čelića i Koraja, ali, sve više je zasada jagode i u Semberiji. Nakon jagode, otpočeće otkup i prerada kupusa za kiseljenje. Rokovi su pomjereni za nekih desetak dana zbog nestabilnih vremenskih prilika u aprilu i maju. Nakon toga uslijediće prerada sezonskog voća, šljive i jabuke”.

Tomić kaže da su proljećne vremenske neprilike umnogome usporile vegetaciju i  uticaće na umanjenje roda voća.

“Prinos šljive, naša je procjena, biće desetkovan, tako da ćemo imati i do pedeset odsto manje roda u odnosu na prošlu godinu. Slično je i sa jabukom. Ipak, vjerujem da ćemo ispuniti plan otkupa. Mi planiramo da u ovoj godini otkupimo i preradimo od 1.000 do 1.200 tona voća i povrća. Otkup kupusa smo ugovorili sa  osamnaest  poljoprivrednih proizvođača u Semberiji. Najvažnije je to da odmah, po isporuci, isplatimo novac za otkupljenu robu”, kaže Branislav Tomić.

Semberija info