PDP: Svjetski dan životne sredine :: Semberija INFO ::

 

PDP: Svjetski dan životne sredine


Svjetski dan zaštite životne sredine, 5. jun, prvi put je proglašen 1972. godine, a prvi put proslavljen 1974. godine pod sloganom “Samo je jedna zemlja”. Sada više od 140 zemalja učestvuje u obilježavanju ovog ekološkog praznika. Svake godine na ovaj datum širom svijeta organizuju se naučni skupovi, sadnja drveća, biciklističke vožnje, čišćenje prirode i druge aktivnosti kojima se skreće pažnja najšire javnosti na značaj i potrebu očuvanja zdrave životne okoline.



Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu proglasio je narednu dekadu za revitalizaciju prirode i prirodnih dobara koje su devastirane uticajem čovjeka. U skladu sa tim tema obilježavanja Svjetskog dana životne sredine je “Restauracija ekosistema”.

Cilj naše današnje akcije je da damo svoj skromni doprinos očuvanju životne sredine, da podjelom platnenih cegera i letaka sa porukama skrenemo pažnju na štetnost upotebe najlonskih vrećica i istaknemo potrebu za recikliranjem plastike  kako bi zaštitili životnu sredinu. Svaka najlonska vrećica kojom raspolažemo uveliko utiče ne samo na našu životnu sredinu, živote i zdravlje te naraštaje koji dolaze, već i na brojne životinjske vrste koje ozleđujemo, gušimo, i često ubijamo našim plastičnim otpadom.



Najlakši način je donjeti jednostavnu odluku, ako već niste, počnite isključivo koristiti platnene vrećice koje se mogu upotrijebiti bezbroj puta, koje su čvršće i praktičnije za upotrebu. Plastične vrećice koristimo kraće od 25 minuta. Budite uporni i kada vas u marketu ponude kesama recite: "Ne treba mi kesa imam svoj ceger". Uvijek sa sobom nosite platnene vrećice. Pridružite nam se u stvarajnju čišće i zdravije okoline, i očuvanju prirode. Recite ne plastici jer bez plastike imaćemo svijet bez zagađenja.

U sklopu ove akcije pripremljeno je 100 komada platnenih vrećica i 200 komada letaka sa porukama o zaštiti životne sredine, koje ćemo podijeliti našim sugrađanima. Ovo je jedna od mnogih aktivnosti koje će Forum žena i Savjet mladih GO PDP-a provesti u narednom periodu a mnoge će se odnositi na zaštitu životne sredine.

Pozivam sve sugrađane da danas iskoriste lijepo vrijeme, provedu dan u prirodi sa porodicom, prijateljima, da budu dio prirode i da čuvaju prirodu. 


Daliborka Mijatović, predsjednica Foruma žena GO PDP-a