Povjerioci „Šećerane“ traže smjenu stečajnog upravnika :: Semberija INFO ::

 

Povjerioci „Šećerane“ traže smjenu stečajnog upravnika


Nezadovoljni dosadašnjim radom stečajnog upravnika Fabrike šećera u stečaju Nebojše Matića, povjerioci ove bijeljinske fabrike zatražili su njegovu smjenu.
 
Pismeni zahtjev, koji je proslijeđen stečajnom sudiji Okružnog privrednog suda u Bijeljini potpisali su povjerioci sa 51,27 odsto priznatih potraživanja, kaže za portal CAPITAL Rade Rakić, jedan od povjerilaca, ističući da bi o tome u skorije vrijeme trebalo da se izjasni Skupština povjerilaca. Povjerioci su nezadovoljni, kako kaže Rakić, jer su zbog Matićevih neodmjerenih izjava odbijeni potencijalni kupci stečajne mase u "Šećerani".
 
„Osnovni zadatak stečajnog upravnika trebalo je da bude aktivnost na tome da se povjerioci što bolje naplate. Stečajni upravnik je radio suprotno od toga i djelovao je opstrukciono. Njegovim ponašanjem i izjavama odbijeni su potencijalni kupci iz Vijetnama i Turske. Godinu dana nije održana Skupština povjerilaca, a stečajni upravnik je redovno primao nadoknadu za svoj rad. Stečaj se vodi već četiri godine, a u Zakonu o stečaju RS precizno je navedeno da bi stečaj trebalo da se okonča za godinu dana, najduže za dvije godine", kaže Rakić.
 
On je zamjerio stečajnom upravniku i nedovoljnu angažovanost na obezbjeđenju novih sredstava u stečajnoj masi od eventualne prodaje poslovnog prostora na Autobuskoj stanici u Bijeljini i od prodaje stanova u Bijeloj, na Crnogorskom primorju.
 
Nezadovoljni povjerioci Matiću zamjeraju i navodno uništenje dijela poslovne dokumentacije u „Šećerani", odnosno to što nije obezbijedio ponovno priključenje električne energije, što, kako ističu, proizvodi dodatnu materijalnu štetu na postrojenjima.
 
Rade Rakić kaže da su među povjeriocima, koji su potpisali zahtjev za Matićevu smjenu, nezadovoljni radnici, preduzeća i institucije, među kojima je i Poreska uprava RS koja je i pokrenula stečaj u „Šećerani".
 
Capital.ba