BIJELjINA: OBILjEŽENO 29 GODINA OD OSNIVANjA DRUGE SEMBERSKE BRIGADE :: Semberija INFO ::

 

BIJELjINA: OBILjEŽENO 29 GODINA OD OSNIVANjA DRUGE SEMBERSKE BRIGADE


Polaganjem vijenaca na spomenik poginulim borcima na gradskom trgu u Bijeljini obilježeno je 29 godina od formiranja Druge semberske lake pješadijske brigade, kroz koju je prošlo je oko 5. 000 boraca, a 138 ih je poginulo i oko 500 ranjeno u odbrani srpskih ognjišta. 



- Druga semberska laka pješadijska brigada bila je jedna od najelitnijih jedinica, a zvali su je i narodnom brigadom”, rekao je predsjednik Gradske boračke organizacije Miodrag Stevanović, koji je i sam bio pripadnik brigade.On je naglasio da je ovo samo jedan od dana kad se prisjećaju onih koji nisu sa njima, a među njima ratnog komandanta Blagoja Gavrilovića. Ratni komandant Druge semberske brigade Pero Mlađenović, naglasio je da je dio jedinice, shodno situaciji, povremeno bio angažovan na izvođenju borbenih dejstava u sadejstvu sa ostalim borcima VRS i ratištima u Glamoču, Grahovu, Bihaću, Krupi, Orašju, Zečijoj Kosi, Semizovcu i td. i istakao da borci Druge semberske brigade tokom četvorogodišnjih ratnih dejstava nisu izgubili nijedan dio teritorije.



- Želim da sve buduće godišnjice, mi i naša pokoljenja obilježavamo u miru i opštem srpskom blagostanju. Poštovani borci Druge semberske, vi ste zajedno sa ostalim borcima VRS, stvorili RS i zato vam neizmjerno hvala, vaše djelo „Republika Srpska“ će vječno živjeti na sreću srpskog naroda”, rekao je general Mlađenović uz podsjećanje da je “od jedinica teritorijalne odbrane Opštine Bijeljina, 6.juna 1992 godine,  formirana je Druga semberska laka pješadijska brigada. Tog dana je formiran i treći pješadijski bataljon na čelu sa komandantom bataljona Mikicom Vidićem i odmah je angažovana u ratnim dejstvima regiona Brčko.Nedugo zatim, formirana je komanda brigade na čelu sa komandantom brigade Gavrilović Blagojem. Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, nakon polaganja vijenca i odavanjem počasti poginulim borcima, naglasio je da “ćemo se vječno sjećati najčasnijih boraca, koji su živote ugradili u temelje Republike Srpske”.

- Njima dugujemo mnogo za ono što su dali u stvaranju Republike Srpske, a obilježavanjem ovih datuma čuvamo uspomenu na sve njih. Na nama je da se brinemo o porodicama poginulih boraca i ratnim vojnim invalidma, a to je obaveza i lokalne i republičke vlasti”, naglasio je gradonačelnik Petrović.

Semberija info - O. Stjepanović