Kako funkcionišu zajednice etažnih vlasnika: Bez saglasnosti svih stanara nema ni lifta :: Semberija INFO ::

 

Kako funkcionišu zajednice etažnih vlasnika: Bez saglasnosti svih stanara nema ni lifta


Nepune dvije godine članovi Zajednice etažnih vlasnika zgrade u Ulici majora Dragutina Gavrilovića broj šest pokušavaju da se dogovore oko izgradnje lifta koji bi većini stanara umnogome promijenio kvalitet života. Na koji način funkcionišu ili ne funkcionišu zajednice etažnih vlasnika, najbolje svjedoči ovaj primjer.
 
Nenad Lakić, poznati bijeljinski sajdžija, kaže da u toj zgradi živi već četrdeset godina.

- U pitanju je Zajednica etažnih vlasnika sa trideset stanova. Prije dvadesetak godina nadograđeno je šest stanova. Naš najveći problem predstavlja činjenica da se ne mogu na jednom sastanku okupiti svi stanari, te je nemoguće donijeti odluku o jednoj tako važnoj investiciji. Uglavnom, nastojimo da obezbijedimo kvorum i odluke donosimo većinom glasova prisutnih stanara. Nama je lift najvažniji prioritet, ali se za takvu investiciju traži stoodstotna saglasnost svih etažnih vlasnika. Imamo desetak stanova u kojima vlasnici trenutno žive, jer su neki od njih u inostranstvu. Do njih je nemoguće doći, jer nemamo njihove adrese i kontakte. Imamo i veći broj podstanara u zgradi koji ne mogu učestvovati u radu zajednice etažnih vlasnika. Za ovakve i slične investicije trebalo bi da zakon predvidi natpolovičnu ili dvotrećinsku većinu, a ne stoodstotnu. To je nemoguće obezbijediti. Ima vlasnika stanova u Kanadi, SAD, Austriji, koji nam se nikada ne javljaju”.


 
Nenad Lakić kaže da bi ugradnja novog spoljnog lifta koštala oko 50.000 konvertibilnih maraka. Jedan takav lift već je izgrađen na ulazu preko puta ove zgrade.

- Mi ne možemo prikupiti toliki novac. Mjesečno prikupimo 600 KM, od čega 230 KM predstavlja obavezne mjesečne troškove. Trebalo bi nam petnaestak godina i više da bismo obezbijedili novac za tu investiciju. Naša inicijativa je išla u smjeru da oni koji su zainteresovani za ugradnju lifta sami to isfinansiraju, bez učešća stanara koji to ne žele. Ipak, neophodna je njihova saglasnost, odnosno saglasnost svih da se investicija realizuje. Nažalost, imamo nekoliko stanara koji su kategorični u odbijanju takve inicijative i ne žele da nam daju saglasnost. To su vlasnici etažnih stanova koji žive na prvom ili drugom spratu. Ima onih koji tvrde da će im novi lift napraviti ,,tunele” od prostorija u stanu, zatvoriti dnevnu svjetlost, zakloniti pogled i slično”.
Lakić kaže da u njihovoj zgradi žive, uglavnom, stariji ljudi, kojima je lift itekako neophodan.
 
Jedan od stanara ove zgrade kaže da je za normalno funkcionisanje ZEV-a sporno i korištenje zemljišta oko zgrade.
 
Etažni vlasnici stavljaju metalne stubiće kojima sebi obezbjeđuju parking – mjesto. Na taj način blokiraju prilaz zgradi, bez obzira na to da li je u pitanju unošenje ili iznošenje namještaja ili dolazak ekipe medicinske pomoći. Zemljištem oko zgrade trebalo bi da gazduje grad. Teško je dogovoriti popravke krova, izradu fasade, jer je nemoguće postići dogovor oko bilo čega, pogotovo saglasnost svih stanara.
 
Saglasnost ili sud

U Gradskoj upravi kažu da je zakonom regulisano da se za sve investicije na zgradi mora obezbijediti stoodstotna saglasnost. Ukoliko, pak, jedan ili dvojica etažnih vlasnika ne žele dati saglasnost, onda se do takvih odluka može doći sudskim putem.

Semberske novine - Semberija info