U BIJELjINSKOM OSNOVNOM SUDU OKRUGLI STO “SEDMICA SUDSKE NAGODBE” :: Semberija INFO ::

 

U BIJELjINSKOM OSNOVNOM SUDU OKRUGLI STO “SEDMICA SUDSKE NAGODBE”


U Osnovnom sudu u Bijeljini u periodu od 7. do 18 juna ove godine, održaće se"Sedmica sudske nagodbe", najavljeno je na današnjem istoimenom okruglom stolu održanom u objektu pravosudnih institucija u Bijeljini.

Kako je istaknuto, cilj rješevanja broja sporova mirnim putem među strankama znatno skraćuje vrijeme trajanja spora, a samim tim i ostale potencijalne troškove nastale u vezi sa sudskim postupkom.

Sudija bijeljinskog Osnovnog suda Selma Šećerović, koja je predsjednik vanparničnog odjeljenja, održala je izlaganje na temu “Sudske nagodbe”, ističući da da je cilj rješavanja što većeg broja predmeta mirnim putem, u skraćenom postupku, ekonomičniji i brži za stranke, ali i državu.

Prema njenim riječima, prednosti sudske nagodbe su višestruke, između ostalog jer je to jedna od najjeftinijih varijanti kada se radi o dvije zavađene strane, koja vodi ka pomirenju i na ovaj način se otklanjaju konflikti koji su, kakoje rekla, veoma skupi za državu.

“Dosadašnja iskustva pokazala su da se nakon sedmice sudske nagodbe povećava broj riješenih predmeta odnosno sudskih nagodbi”, naglasila je sudija Selma Bećirović.

Prednost je, kaže ona, i u tome što se mirno i kraćim putem rješava spor, a i što se sudovi rasterećuju od predmeta i ostavlja se prostor da se radi I na drugim predmetima.

“Moram istaći da mi poslije ovakvih medijskih kampanja uvijek imamo povećan broj sudskih nagodbi, jer građani gledaju i slušaju medije pa se zainteresuju za rješavanje svojih sudskih sporova, koji su skupi i jako dugo traju, a sudovi imaju mnogo predmeta”, naglasila je ona.

Iz Osnovnog suda pozvali su sve zainteresovane stranke, čiji se predmeti vode pred ovim Sudom, da u navedenom periodu pristupe sudu te riješe svoj predmet sudskom nagodbom.