Javna ustanova Banja Dvorovi IZAŠLA IZ KOVID SISTEMA: Nastavljaju sa redovnim režimom rada :: Semberija INFO ::

 

Javna ustanova Banja Dvorovi IZAŠLA IZ KOVID SISTEMA: Nastavljaju sa redovnim režimom rada


Banja Dvorovi, nakon sedam mjeseci, 29. maja je izašla iz Kovid sistema i nastavlja sa redovnin režimom rada.

- Prije sedam mjeseci, ni jednog trenutka nismo bili u dilemi da se stavimo na raspolaganje u borbi protiv pandemije virusa korona, jer u pitanju je bilo liječenje naših građana. Na tadašnjem Gradskom štabu je donesena odluka i evo od 3. novembra 2020. do 29. maja  2021.  godine, u JU „Banja Dvorovi“, liječena su 644 pacijenta. Rad je bio organizovan na dva sprata objekta, a raduje nas i činjenica da se sve ovo vrijeme, niko od osoblja nije zarazio u kovidu. Takođe, moram da pohvalim naše zaposlene u Banji, koji su bili stalna podrška timu Bolnice „Sveti vračevi“, kaže ove ustanove Milorad Zekić i dodaje da se u Banji, od 29. maja, vrše intenzivne pripreme za ovogodišnju turističku sezonu, ali je evidentan finansijski problem sa kojom su suočeni.


 
Predsjednik Sindikata Banje Zoran Ostojić, ističe da u periodu u kom nisu obavljali svoju djelatnost, ni jače firme ne bi mogle izdržati.

- Banja Dvorovi je sedam mjeseci, umjesto gostiju, u hotelu imala kovid bolesnike, pa su izostali i redovni prihodi. Radnicima kasne dvije plate, kao i doprinosi za tri mjeseca, te smo najavili da ćemo stupiti u štrajk, ukoliko se nadležni ne dogovore oko preuzimanja obaveza prema ovoj ustanovi, odnosno zaposlenim u Banji Dvorovi“, kaže Ostojić.

Menadžment ne osporava potraživanja radnika i dodaju da su se nagomilali i dugovi prema dobavljačima, jer tokom ove godine nisu imali nikakve prihode.



- U ovoj godini nije išlo sve najbolje, jer sredstva nisu planirana od strane grada, a mi se nismo mogli baviti nikakvom drugom aktivnošću, jer su sve naše aktivnosti koje se tiču medicinske rehabilitacije stale otvaranjem kovid bolnice. Na jednoj od sjednica Gradskog štaba je zaključeno da tročlana delagacija Grada Bijeljina, gradonačelnik Ljubiša Petrović, predsjednik Skupštine Aleksandar Đurđević i ja, sa Vladom RS i nadležnim republičkim institucijama razgovaramo  o rješavanju problema oko finansiranja troškova koje je Banja imala“, kaže direktor Milorad Zekić i dodaje da vjeruje da će razumijevanja za probleme koji su evidentni, imati i osnivač ustanove, odnosno, Grad Bijeljina, kao i Vlada RS.

- Mi smo se, uprkos problemima, angažovali da što prije počnemo sa pružanjem usluga građanima koji imaju potrebu za fizikalnom rehabilitacijom, tako da sa ambulantnim terapijama krećemo 3. juna. Stacionarne pacijente moći ćemo primati od trenutka kad se izvrši i dezinfekcija trećeg i četvrtog sprata, s tim što ćemo morati obnoviti i dio inventara koji nije više za upotrebu, a koji je bio na raspolaganju za kovid pacijente. Što se tiče početka turističke sezone, svi bazeni su spremni, ali tačan datum otvaranja sezone kupanja zavisi od vremenskih prilika“, kaže direktor Zekić.               

Semberske novine - Semberija info - O.Stjepanović