BIJELjINA: Saopštenje Gradske uprave povodom Dana rijeke Save :: Semberija INFO ::

 

BIJELjINA: Saopštenje Gradske uprave povodom Dana rijeke Save


Povodom Dana rijeke Save, ustanovljenog 2007. godine, Gradska uprava Grada Bijeljina ukazuje na važnost zaštite našeg najvećeg vodotoka i potrebu da se ovaj prirodni potencijal više koristi, prije svega, za saobraćaj, poljoprivredu i turizam. Savsko priobalje je i značajno stanište biljnog i životinjskog svijeta i, kao takvo, ima veliki ekološki potencijal. Rijeka Sava nas povezuje sa susjedima u njenom gornjem i donjem toku, a prije svega s komšijama u Brčkom, Sremu i Mačvi, s kojima vijekovima dijelimo sve što život donosi. Uporedo sa izgradnjom novog mosta u Rači i dionice auto-puta Beograd-Banjaluka kroz Semberiju, te veze će sve više jačati.

Nažalost, zbog ogromne snage vode koja teče Savom, ali i zbog ljudske neodgovornosti, ova rijeka često predstavlja izazov, a ponekad i opasnost za našu ravnicu. U prethodnom periodu su popravljeni i ojačani nasipi na obalama Save, čime je smanjena opasnost od plavljenja, ali ostaje problem zagađivanja i divljih deponija u priobalju.

Svi naši vodotoci, kako prirodni, tako i vještački, su naše bogatstvo i, uz odgovoran odnos svih društvenih činilaca prema njima, mogu i treba da budu istinski resurs za napredak Semberije. Sava ne treba da bude nikakva granica, nego poveznica između ljudi i država kroz koje prolazi, a svi koji živimo na savskim obalama dugim skoro hiljadu kilometara, treba da budemo ponosni na njene vode. Čuvajući je, svako na svom dijelu obale, čuvamo je za sadašnje i buduće generacije.

Gradska uprava Grada Bijeljina