Gradonačelnik Bijeljine razgovarao sa građevincima i investitorima: Pravičan odnos prema svim investitorima :: Semberija INFO ::

 

Gradonačelnik Bijeljine razgovarao sa građevincima i investitorima: Pravičan odnos prema svim investitorima


Građevinci i investitori, koji  trenutno grade u Bijeljini, uplaćuju značajna sredstva po osnovu izmirenja nadoknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta i građevinske rente, izjavio je Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine nakon razgovora sa predstavnicima građevinskih firmi i investitorima koji grade nove višeporodične stambene i poslovne objekte u Bijeljini, istakavši da će se u narednom periodu posvetiti puno više pažnje ovoj oblasti privređivanja. 

“Naš cilj je da građevinci i investitori uskoro formiraju svoje udruženje, da imenuju svog člana u Savjet za izradu regulacionih planova. Do sada smo imali savjet od sedam članova, a želimo da se u regulacionim planovima tačno naznače precizne lokacije za svu infrastrukturu i da se uključe svi oni koji su za to odgovorni. Cilj je da se smanji i administrativna taksa i da se olakša pozicija investitorima. Bijeljina je od strane USAID-a  uključena i u projekat izrade e – građevinske dozvole. Na taj način ćemo brže izdavati građevinske dozvole, kao što to radi Srbija. Što se tiče nadoknada za uređenje građevinskog zemljišta i rentu, to se može popraviti kroz smanjenje bazne cijene stambenog kvadrata sa 700 na 600 KM. Ne smijemo više dozvoliti da se grade objekti bez građevinskih dozvola. Građevinska inspekcija mora strogo kontrolisati stanje na terenu. Nećemo više dozvoliti dvostruke aršine za investiture, u smislu povlaštenih, već želimo da izgradimo pravičan odnos prema svim građevincima i investitorima”, naglasio je Petrović.

Bojan Maksimović, samostalni stručni saradnik  za pripremu lokacijskih uslova U Odjeljenju  za prostorno uređenje izjavio je da je razgovarano  i o tome koje prostore i gradske zone treba širiti i koje nove regulacione planove treba u narednom periodu izrađivati i usvajati.

“Investitori su iskazali svoje zahtjeve, kada je u pitanju potreba za novom izgradnjom višeporodičnih  stambeno - poslovnih objekata. Neki naši regulacioni planovi su stari deset do 15 godina. U prošloj godini donijeli smo krovni dokument – Urbanistički plan grada Bijeljina, koji predstavlja plan višeg reda i koji mora sadržavati sve elemente i regulacione planove koji su usaglašeni sa urbanističkim planom koji je definisao namjenu površina, plan saobraćajne infrastrukture, poziciju auto – puta i brzih cesta koje će se graditi u narednom periodu. Građevinci su iznijeli  probleme s kojima se suočavaju prilikom pribavljanja urbanističke dokumentacije. Dogovorili smo se da se ubuduće sastajemo najmanje jednom u dva mjeseca. Građevinci će predložiti jednog do tri predstavnika koji će koordinirati rad sa Odjeljenjem za prostorno uređenje i Kabinetom gradonačelnika. Naš cilj je da dovedemo i nove investiture iz regiona, jer postajemo atraktivno područje zbog najavljene izgradnje auto – puta”, izjavio je Maksimović, naglasivši da je cilj Gradske uprave da se uže gradsko jezgro u dogledno vrijeme sačuva u postojećem ambijentalnom kapacitetu, koliko je to moguće.

“Grad će se širiti ka urbanom području i poslovne objekte ćemo usmjeravati ka zapadnom dijelu grada, prema industrijskim zonama. Višeporodične stambene i poslovne objekte ćemo graditi u tom širem urbanom području. Cilj je rasterećenje užeg centra grada, izgradnja pješačkih i biciklističkih staza, zatvaranje užeg centra grada za saobraćaj”, rekao je Maksimović.

Semberija info - Lj. Ljubojević