Vrtiću doviđenja, škola me sada zove! :: Semberija INFO ::

 

Vrtiću doviđenja, škola me sada zove!


U Dječijem vrtiću ,,Čika Jova Zmaj“  organizovali su poseban oproštaj od svojih maturanata. Naime, 121 dijete ove predškolske vaspitno- obrazovne ustanove, koja je i najstarija u gradu, “preraslo“ je vrtić i uskoro ide u školu, a tom prilikom njihove vaspitačice su za njih organizovale posebnu zabavu.

Mala matura, završna svečanost predškolaca upriličena je u suncem obasjanom i lijepo uređenom dvorištu objekta ,,Radost“, koji se nalazi u Ulici kneza Miloša broj 26. U ovom objektu vrtića ,,Čika Jova Zmaj“ boravi 90  djece starijeg vrtićkog uzrasta, budućih školaraca, a raspoređeni su u tri vrtićke grupe: ,,Balončići“, ,,Zvjezdice“ i ,,Pužići“.  U objektima vrtića u Dvorovima i Novom naselju Janja je 31 dijete je ,,preraslo“ vrtić.



Vesela priredba, a i tuga zbog rastanka sa drugarima, ujedno označava završetak najbezbrižnijeg perioda u životu djeteta. 

- Drugari iz našeg vrtića, koji su dijelili prve korake proteklih pet godina, rastaju se i postaju đaci prvaci. Ova svečanost je prva, a možda i najslađa matura u nizu svih koje će ovi naši mali drugari da slave u životu. Vrtić je mjesto gdje se stječu najljepša prijateljstva, iskrena i nevina, a ove godine iz objekta ,,Radost“ ispraćamo 90 budućih prvačića koji u septembru sjedaju u školske klupe, rekla je vaspitačica Savka Filipović istakavši da su djecu učili da vole, misle, da budu osjećajna i da znaju da se igraju. 



Za ovu završnu svečanost svi u vrtiću su se potrudili da to bude kruna njihovog rada s ovim mališanima. U široko osmišljenom programu bilo je pjesme, plesa i zabave, fotografisanja, a okupili su se i oko stola uz razne slane i slatke delicije, za koje su se pobrinuli roditelji. Imali su defile, baš kako i dolikuje maturantima. 

Od vaspitača u velikoj mjeri zavisi kako će se dijete usmjeriti, jer opterećeni brojnim obavezama roditelji ponekad provode manje vremena sa djecom nego vaspitači.



Direktor Dječijeg vrtića ,,Čika Jova Zmaj“ Slaviša Vujanović zahvalio je roditeljima na povjerenju i izrazio nadu da djeca nose lijepe uspomene na godine provedene u ovoj ustanovi.

- Svečano je danas u našem vrtiću, proslavljamo malu maturu. Naime, još jedna generacija mališana nam odlazi. Prvog septembra sjedaju u školske klupe, a mi smo se trudili da tokom boravka u vrtiću steknu sva potrebna znanja i iskustva koja su im potrebna da im olakšamo polazak u školu. Svake godine je emotivno, pogotovo kada pogledam djecu koja su s nama od svoje prve godine, koja su puno toga prošla s nama. Bili su poslušni, sve su učili i prihvaćali  i moram reći da smo  pomalo i tužni što ih više nećemo viđati u prostorijama našeg vrtića,  rekao je Slaviša Vujanović koji je malim maturantima, za koje je rekao da su sve to bistra i pametna djeca, poželio sreću.

- Ostaje nam samo da im poželimo sreću, a nama ostaje da se nadamo novim generacijama, novim igrama i uspjesima, kaže  Vujanović. 
 
Velikoj igri pred polazak u školu je kraj i od septembar za ove mališane počinje nešto novo. Djeca kažu da su u vrtiću naučila mnogo, ali da im je najljepša igra sa drugarima, kao i da bi voljeli da u vrtiću ostanu bar još malo. Poručili su: ,,Vrtiću doviđenja,  škola me sada zove, tebi će nova djeca pjevati pjesme nove“.

Semberija info - M. Rešidović