U JAGODNjAKU RADOVANOVIĆA POČELA BERBA JAGODE :: Semberija INFO ::

 

U JAGODNjAKU RADOVANOVIĆA POČELA BERBA JAGODE


Berba jagode, sorti “kler” i “džoli”, u jagodnjaku Radovanovića u Velikoj Obarskoj kod Bijeljine kasni desetak dana. Čedomir Radovanović, uzgajivač jagode i trešnje, koji se ovom proizvodnjom bavi već devetu godinu, kaže da berba jagode traje već četiri do pet dana i da je dobra okolnost što ovih dana nema kiše.

“U prošloj godini, u ovo vrijeme, pratila nas je kiša. Imamo jagodu na površini od devet dunuma. Plodovi su prvoklasni, krupni i sočni. Manja šteta na prinosu je moguća, zbog martovskih i aprilskih hladnih dana. Na pijaci jagodu prodajemo po cijeni od 3,5 do četiri KM i to je realna cijena jagode. Poskupjela je proizvodna cijena jagode, kao i radna snaga. Kilogram branja sada košta oko 70 pfeniga.

Kompletan repromaterijal, folije, sredstva za prihranjivanje, sistemi za zalivanje, sve je u proteklih godinu i po dana poskupjelo. Ranije je proizvodna cijena jagode, sa troškovima berbe, iznosila oko jednu KM. Trenutno samo troškovi proizvodnje iznose oko 1,7 KM”, kaže Radovanović, ističući da pokušava mijenjati navike kupaca, prebacujući se na pakovanja od 500 grama.


“ Još uvijek imamo stečene navike da se jagode na pijaci kupe lopaticom, ubacuju u plastične vrećice, što neminovno dovodi do odbacivanja značajnog procenta plodova, kao neupotrebljivih. Moj stav je da kupac treba da dobije kvalitet i da nema potrebe da odbacuje bilo šta od onoga što je kupio”.

 Radovanović kaže da sezonske radnike plaća od 40 do 45 KM dnevno, što je solidna dnevnica za rad od šest do osam sati dnevno. I sezonskim radnicima odgovara takav način rada, jer se mogu posvetiti i svojim privatnim obavezama tokom dana.

Radovanovići imaju i zasad trešnje na površini od jednog hektara.  Dugotrajni hladni period ostaviće izvjesne posljedice na rod trešnje, jer je i oprašivanje cvjetova bilo slabije od uobičajenog.

“ Očekujem da će rod trešnje biti, takođe, manji za dvadesetak odsto od očekivanog. Imamo više sorti trešnje, kao što je “karmen”, “kordia”, “regina” i “sunburst”. To su poznije sorte trešnje koje ćemo brati u junu. U narednom periodu ćemo se, vjerovatno, više posvetiti uzgoju trešnje i proširivanju voćnjaka, jer trešnja uvijek ima izuzetno dobru cijenu na tržištu”, kaže Radovanović.
 Lj.Lj.
Semberija info