AGRARNI FOND: DOBRE VIJESTI ZA POLjOPRIVREDNIKE U SEMBERIJI :: Semberija INFO ::

 

AGRARNI FOND: DOBRE VIJESTI ZA POLjOPRIVREDNIKE U SEMBERIJI


U Agrarnom fondu Grada Bijeljina danas je bilo govora o poboljša(va)nju položaja malih poljoprivrednih proizvođača u Semberiji. Radni sastanak direktora gradskog Agrarnog fonda Zlatana Lazarevića, pomoćnika ministra poloprivrede u Vladi RS Zorana Maletića i Radivoja Krčmara, direktora Garantnog fonda Republike Srpske jedna je u nizu mjera koje se preduzimaju u cilju unapređenja posticaja poljoprivrednoj proizvodnji i nastavka saradnje u obezbjeđenju garancija za plasmane kredita Investiciono razvojne banke Republike Srpske.



Naime, do danas je dogovoreno da Vlada Republike Srpske preko IRB-a RS dodijeli Agrarnom fondu Grada Bijeljina milion konvertibilnih maraka. Ta sredstva će biti ciljano namjenjena podsticaju razvoja malih poljoprivrednih gazdinstava na području Semberije koja imaju planove za vlastiti rast i razvoj. Planirana kreditna linija bi imala karakter pozajmice, odnosno beskamatnog kredita, gdje bi poljoprivrednik bio dužan da vrati glavnicu, a troškove obrade kredita, troškove kamate i troškove garancija bi snosio Agrarni fonda Grada Bijeljina.

Plan je da se u najskorije vrijeme upriliči sastanak sa gradonačelnikom Grada Bijeljina u saradnji sa kojim će se donijeti Pravilnik o uslovima i kriterijumima za dodjelu sredstava iz Agrarnog fonda. Donošenjem Pravilnika i odgovarajuće odluke u gradskoj Skupštini, postojeća sredstva bi bila operativna.

- U skladu sa Strategijom razvoja grada koju je donijela Skupština Grada Bijeljina, kroz ovaj projekat ćemo podržavati mala poljoprivredna gazdinstva koja se bave stočarskom, povrtarskom i/ili voćarskom proizvodnjom. Naš je primarni cilj da osnažimo poljoprivredne proizvođače kako bi što skorije ispunili uslove za dobijanje podsticaja Ministarstva poljoprivrede u Vladi Republike Srpske“, rekao je direktor Agrarnog fonda Grada Bijeljina, Zlatan Lazarević.

Semberija info - I. Gutić