PORTA MANASTIRA SVETE PETKE :: Semberija INFO ::

 

PORTA MANASTIRA SVETE PETKE


OBILjEŽEN DAN ILIJAŠKE BRIGADE VRS
U Bijeljini je danas obilježen Dan Ilijaške brigade Vojske Republike Srpske kroz koju je prošlo nekoliko hiljada boraca. Slavna Ilijaška brigada Vojske Republike srpske branila je zonu odgovornosti od 150 kilometara i učestvovala na svim ratištima u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Ilijaška brigada formirana je 1992. godine naredbom Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, a ugašena je 30. marta 1996. godine nakon iseljavanja naroda Ilijaša. Predsjednik Udruženja „Prtijatelji Ilijaša“ Milenko Zupur istakao da već godinama organizuju obilježavanje ovog dana, kako bi odali počast poginulim borcima i evocirali uspomene na legendarni put Ilijaške
brigade.

 
-Ispred spomen-obilježja u porti Manastira Svete Petke, gdje su uklesana imena 1. 264 poginulih srpskih boraca i civila iz Ilijaša, Vogošće i Rajlovcasvake godine održimo pomen, položimo vijence i prislužimo svijeće“, rekao je Zupur. Na formiranje Ilijaške brigade podsjetio je i načelnik Štaba brigade Dobroslav Šurbat, ističući da je brigada formirana silom prilika, te da je bila u funkciji odbrane srpskog naroda na prostoru Ilijaša i tog dijela sarajevskog regiona.
 

 
-Ilijaška brigada formirana je 20. maja 1992. godine naredbom Glavnog štaba Vojske Republike Srpske. Nekoliko hiljada boraca prošlo je kroz brigadu koja je branila svoj narod. U temelje Republike Srpske, svoje živote je ugradilo 888 boraca i civila, a nažalost, među 888 poginulih je i 41 dijete“, rekao je Šurbat. Obilježavanje Dana Ilijaške brigade je pored odavanja počasti poginulim borcima, civilima i djeci, svojevrstan čas istorije za sve generacije, kako se pamtila žrtva slobodu svog naroda.
 

Semberija info