Posijano 59 dunuma krompira na poljoprivrednom imanju Medžlisa Islamske zajednice Janja :: Semberija INFO ::

 

Posijano 59 dunuma krompira na poljoprivrednom imanju Medžlisa Islamske zajednice Janja

U mjesecu aprilu, na poljoprivrednom imanju Medžlisa Islamske zajednice Janja, u okviru projekta Unaprjeđenje poljoprivredne imovine u Janji, Medžlis (Uprava) IZ Janja je završio sjetvu krompira na 59 dunuma poljoprivrednog zemljišta. 

U proteklig osam godina, koliko se Medžlis IZ Janja bavi poljoprivredom, ovo je do sada najveća površina na kojoj su posijali krompir. Ove godine posijano je 6750 kg krompira na 59 dunuma poljoprivrednih parcela “Gunjevci” i “Veliko polje”. 



Cilj ovog projekta jeste stavljanje u funkciju neiskorištenih poljoprivrednih parcela, kao i njihovo unaprjeđenje, kroz podizanje višegodišnjih ili jednogodišnjih kultura u zavisnosti od vrste i kvaliteta zemljišta. Ovim projektom poljoprivredne parcele se stavljaju u funkciju i privode se krajnjoj namjeni.

Medžlis IZ Janja tokom cijelog procesa poljoprivredne proizvodnje sarađuje sa Opštom poljoprivrednom zadrugom “Agrofarmer” sa P.O. iz Janje koja ima stručnjake iz ove oblasti, te je za sve proizvedene količine krompira obezbijeđen otkup u fabrici “Semberka” u vlasništvu grupacije Bingo.

Pored toga što Medžlis IZ Janja svake godine posije krompir koji je primarni cilj za sjetvu, isto tako, na svoja poljoprivredna imanja posiju pšenicu i kukuruz. 



Medžlis IZ Janja je dobar primjer kako se vrši kultivacija vakufskog zemljišta i plasman proizvoda te se na taj način ostvaruje određeni ekonomski interes za poljoprivrednu imovinu. 

Ono što je također važno jeste da se realizacijom ovog projekta aktiviraju šire društvene mase, od same Islamske zajednice preko lokalnog stanovništva, mreže mladih te su svi na određeni način uključeni u projekte ovakve vrste.

Semberija info - M. Camić