FONDACIJA LARA: PODRŠKA ŽENSKOM PREDUZETNIŠTVU :: Semberija INFO ::

 

FONDACIJA LARA: PODRŠKA ŽENSKOM PREDUZETNIŠTVU


Fondacija „Lara“ je danas, 19. maja 2021. godine,  u Hotelu „Drina“ u Bijeljini organizovala  Okrugli sto PROJEKAT „ŽENSKA BAŠTA ŽENSKI BIZNIS“ PODRŠKA ŽENSKOM PREDUZETNIŠTVU.
 
Okrugli sto je završna aktivnost u projektu „Ženska bašta- ženski biznis“ koji se provodi u sklopu projekta Žene na izborima u Bosni i Hercegovini, koji finansira Vlada Švedske, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).
 
Projekat realizuje Fondacija „Lara“ u partnerstvu sa „Ženskom zadrugom“, a kreiran je sa ciljem da doprinese povećanju mogućnosti za poslovne aktivnosti žena iz seoskih i gradskih sredina Bijeljine, plasiranje poljoprivrednih i kraft proizvoda žena putem onlajn platforme.
Cilj Okruglog stola je da upozna predstavnike lokalnih vlasti, lokalne preduzetnike i druge zainteresovane strane sa projektom „Ženska bašta-ženski biznis“, realizovanim aktivnostima, iskustvima korisnica i veb platforomom za promociju i prodaju proizvoda koja je nastala kao rezultat projekta.
 
-Projekat polazi od problema sa kojim se susreću žene koje se bave poljoprivredom, kao i žene koje proizvode ručno rađene proizvode. Zbog pandemije kovid-19 sve je manje mogućnosti za plasiranje proizvoda na sajmovima malih proizvođača i izložbama rukotvorina, pa je teško doći do kupaca, a sa druge strane sve je veći broj žena koje se okreću poljoprivrednoj proizvodnji, pa i tzv. urbanoj poljoprivredi gdje na malim površinama u urbanim sredinama uzgajaju proizvode, a sve to zbog male mogućnosti da se zaposle. Takođe, veliki broj žena je zbog ograničenja tokom pandemije ostao bez posla i redovnih primanja“, kaže koordinatorka projekta iz Fondacije ,,Lara“ Ljilja Lukić.
 
Kako navode u ,,Lari“, tokom protekla dva mjeseca kreirana je i izrađena onlajn platforma za prodaju poljoprivrednih i drugih proizvoda, urađene su tri edukacije, a rezultati projekta su na okruglom stolu predstavljeni donosiocima odluka na području grada.
 
-Ono što nas posebno raduje je velika zainteresovanost žena sa područja cijele BiH za onlajn platformu. Još u fazi izrade se njih gotovo 100 javilo u želji da se prijave i kreiraju svoj profil na Ženskoj bašti“, kažu u ,,Lari“ istakavši da žene koje se bave izradom rukotvorina i poljoprivrednom proizvodnjom sada na veb adresi zenskabasta.com mogu da kreiraju svoje onlajn prodavnice i tako ponude kupcima širom svjeta svoje proizvode.
 
Fondacija ,,Lara“ je pored organizovanja okruglog stola u Hotelu ,,Drina“ danas organizovala i prodajni Bazar rukotvorina na Trgu kralja Petra Prvog Karađorđevića na kome će od 10 do 18 časova svoje proizvode izložiti učesnice projekta.

Semberija info