Posjeta ambasadora Francuske u Bosni i Hercegovini: Grad Bijeljina šampion u svim kategorijama izučavanja francuskog jezika :: Semberija INFO ::

 

Posjeta ambasadora Francuske u Bosni i Hercegovini: Grad Bijeljina šampion u svim kategorijama izučavanja francuskog jezika


Danas je grad Bijeljinu posjetio ambasador Francuske u Bosni i Hercegovini, Njena Ekselencija Kristin Tudik. U razgovoru ambasadorice Kristin Tudik sa čelnicima grada, gradonačelnikom Ljubišom Petrovićem i predsjednikom Skupštine grada Aleksandrom Đurđevićem, otvorene su mnoge teme bitne za dalji razvoj grada. Tudik je izrazila zadovoljstvo što njena zemlja privlači veliku pažnju medija u Bijeljini i izrazila spremnost za saradnju sa gradom.



- Razlog zbog čega sam danas ovdje je činjenica da je nastava francuskog jezika u Bosni i Hercegovini u padu. Ipak, grad Bijeljina je šampion u svim kategorijama izučavanja francuskog jezika. Mislim da je izuzetno važan ovaj aspekt, ne kažem to zato što sam sentimentalna, nego zaista zato što mislim da je ovo velika šansa za grad Bijeljinu i za mlade, koji nauče francuski jezik. To je šansa da mogu da rade na tom jeziku, da studiraju, šansa za njihovu budućnost jer francuski jezik nije samo jezik književnosti nego i jezik poslovnog svijeta, jezik interneta, koji je u svijetu peti po zastupljenosti u govoru. Upravo zahvaljujući poziciji grada Bijeljine kao šampiona, mi ćemo sa gradom započeti saradnju. O svim ovim temama smo danas i razgovarali sa gradonačelnikom kao i o mogućnostima koje su pred nama. Radićemo na tome i to sa velikim entuzijazmom, izjavila je  ambasadorica Kristin Tudik.

Predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević je istakao da grad nije imao konkretnu saradnju sa Ambasadom Francuske u prethodnom periodu, što će se promijeniti u budućem. 
- Razgovarali smo o saradnji u oblasti privrede, ekonomskoj saradnji i svemu onome što grad Bijeljina može ponuditi stranim investitorima u smislu graografskog položaja, privrednih i industrijskih zona i svega ostalog što Bijeljina ima na raspolaganju. Saradnja će postojati i u oblasti kulture jer imamo dosta mladih i talentovanih ljudi, kao i ustanova kulture, koje rade odličan posao. U budućnosti je i najava saradnje u pogledu bratimljenja sa gradom iz Francuske, što bi doprinijelo i gradu Bijeljini i gradu sa kojim bi se bratimili. Mnogo tema je danas otvoreno, a u narednom periodu ćemo nastaviti operativno, rekao je Aleksandar Đurđević, predsjednik Skupštine grada Bijeljina.

Gradonačenik Ljubiša Petrović je izrazio zadovoljstvo što je danas ugostio Njenu Ekselenciju Kristin Tudik te da je za Bijeljinu to velika čast. Istakao je važnost ove saradnje na svim poljima, a naročito u pogledu ekonomske i kulturne saradnje.
- Čast je i zadovoljstvo ugostiti ambasadora Francuske, a i činjenica da je Bijeljina izabrana za posjetu. Na današnjem sastanku smo mogli čuti da je ambasadorka Francuske zadovoljna što veliki broj učenika na teritoriji grada Bijeljina uči francuski jezik i populariše Francusku kao i njen narod, kulturu i umjetnost. Veliku zahvalnost dugujemo i nastavnicima i profesorima francuskog jezika, koji uče mlade naraštaje francuskim jezikom ali i promovišu tu kulturu. Današnja posjeta je vid snažne podrške Bijeljini koja će se realizovati kroz projekte u vezi sa popularizacijom francuske kulture i umjetnosti ali i osnaženje privrednog ambijenta saradnjom između ove dvije zemlje, istakao je gradonačelnik Ljubiša Petrović.

Semberija info - T. Kojić
Foto - B. Milošević