DA SE OVAKAV KRVAV ZLOČIN VIŠE NIKADA NE DOGODI :: Semberija INFO ::

 

DA SE OVAKAV KRVAV ZLOČIN VIŠE NIKADA NE DOGODI


Povodom godišnjice stradanja vojnika Jugoslovenske narodne armije u Tuzlanskoj koloni, koja se dogodila 15. maja 1992. godine, u prostorijama Gradske boračke organizacije u Bijeljini organizovana je konferencija za štampu. Ovom prilikom je najavljeno da će sutra, 15. maja, na Gradskom groblju u Pučilama, kod spomen - kosturnice, biti organizovan pomen za stradale u Tuzlanskoj koloni. Najavljeno je da će na pomenu, pored učesnika Tuzlanske kolone, porodica stradalih, predstavnika Boračke organizacije, bijeljinske Gradske uprave, biti i premijer Vlade RS Radovan Višković.

Iako je prošlo 29 godina od kako su, na najbrutalniji način, stradala 54 pripadnika JNA na Brčanskoj malti u Tuzli, dok su se mirno povlačili iz kasarne iz Tuzle ka Požarnici i teritoriji Republike Srpske, nalogodovci i izvršioci ovog zločina još uvijek nisu odgovarali. Podsjećamo, da su iz zasjede paravojne muslimanske formacije pored 54, mučki ubijenih, ranile i 44 učesnika Tuzlanske kolone, a 78 njih zarobili. Kako je potrđeno na konferenciji za štampu, ovi brojevi nisu konačni i ,,još uvijek se zbrajaju''.

-Taj, 15. maj 1992. godine, ne smijemo nikada zaboraviti. I svi mladi ljudi treba da pamte ovaj zločin, kao šta ga pamte i stariji i da neprijatelju nikada ne vjeruju. Ovo je značajan datum za cijelu Republiku Srpsku i za sav srpski narod'', poručio je Miodrag Stevanović, predsjednik Gradske boračke organizacije Bijeljina.  

I nakon svih godina, svježa su sjećanja na stradanja u Tuzlanskoj koloni Radojice Ilića, jednog od učesnika Kolone i RVI 4. kategorije.

-Taj dan nikada neću zaboraviti. Najteže mi pada, a i porodicama stradalih što je Sud BiH obustavio postupak ,,Tuzlanska kolona'', uz obrazloženje da nema dovoljno materijalnih dokaza. To sve govori da je ovaj zločin unaprijed pripremljen. Želim da naši političari jednom shvate da neko mora da odgovara za zločine koje je izvršio ili naredio'', precizirao je Radojica Ilić, napominjući da na prostore Tuzle više nema povratka za Srbe.

-Nakon toga šta se desilo i šta se dešava, tamo nama nema suživota. Mi možemo samo da živimo jedni pored drugih, a ne jedni sa drugima'', kategoričan je Ilić.

Na dešavanja u Tuzlanskoj koloni podsjetio je i Ljubo Pajić, takođe učesnik Kolone, koji je tada i ranjen.

-Prilikom povlačenja, koje je bilo unaprijed dogovoreno, napali su nas, iz zasjede, snajperima... Ja sam bio ranjen, a moj vozač ubijen. Pokušao sam ga izvući, ali bezuspješno. Sakrio sam se pod kamion...''', kazao je Pajić i podsjetio da je noć sa ranjenim i zarobljenim proveo u jednom podrumu bez ljekarske pomoći.

-Svaki dan su pred mojim očima te strašne scene. Oko mene sedam - osam ubijenih i ugljenisanih tijela'', istakao je Ljubo Pajić, a i protojerej Vaso Popović, predsjednik Zavičajnog udruženja Tuzlaka u Bijeljini, je potvrdio da je tog, 15. maja 1992. godine, gledao ogromnu buktinju koja mu se činila da je do neba i da je prosto cijela Tuzla gorjela.

Član Upravnog odbora Zavičajnog udruženja Tuzlaka u Bijeljini Danijel Perić, pored ostalog, je rekao da imaju dvije inicijative - jedna se odnosi na stari, a druga na novi zavičaj.

-U novom zavičaju ćemo tražiti da jedna ulica dobije ime Žrtve Tuzlanske kolone, a da u starom zavičaju porodice stradalih mogu, bez problema, da odu na mjesto stradanja'', precizirao je Danijel Perić.

Semberija info