ZAVRŠENA TEMATSKA SJEDNICA SKUPŠTINE GRADA BIJELjINA :: Semberija INFO ::

 

ZAVRŠENA TEMATSKA SJEDNICA SKUPŠTINE GRADA BIJELjINA


Nastavak tematske sjednice Skupštine grada završen je usvajanjem nekoliko zaključaka odbornika, a sjednica je bila posvećena infrastrukturnim projektima na području grada. Prema ocjeni predsjednika Skupštine Aleksandra Đurđevića, značajan broj diskusija odbornika bio je korektan i konstruktivan, mada je bilo i korištenja skupštinske govornice u svrhu politikanstva.



- Ono što treba istaći je činjenica da je od strane Vlade RS i ostalih institucija RS u grad Bijeljinu uloženo oko 66 miliona KM, a u to nisu uračunate subvencije zapošljavanju i poljoprivrednoj proizvodnji i td.,“rekao je Đurđević i dodao da su određeni projekti u fazi realizacije ili su već i završeni, mada ima i projekata koji su još u fazi mirovanja.

- Skupština je usvojila zaključak u kom izražava zabrinutost zbog smanjene aktivnosti projektovanja, planiranja i rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, a koji su u nadležnosti Gradske uprave, zatim zaključak da je Skupština čvrsto opredijeljenja i daje podršku za nastavak svih projekata koji se realizuju na teritoriji grada, kao i novih projekata, te da se u tom smislu stavlja na raspolaganje Gradu Bijeljina i građanima za donošenje svih odluka koje su u nadležnosti Skupštine, zaključak kojim smo zadužili gradonačelnika da u najskorije vrijeme inicira sastanke sa zvaničnim institucijama zbog nastavka realizacije projekata, zaključak kojim zadužujemo narodne poslanike i funkcionere  iz Bijeljine da se stave na raspolaganje Gradskoj upravi i pomognu u realizaciji projekata, te zaključak koji se zadužuje skupštinsko rukovodstvo da u najskorijem roku organizuje sastanak sa Ministarstvom za prostorno uređenje po pitanju prenosa vlasništva AD „Grad“, odnosno, da se ovo preduzeće vrati u vlasištvo Grada Bijeljina. Takođe smo zadužili resorno odjeljenje da prilikom planiranja rebalansa budžeta, planira sredstva za izgradnju Studentskog doma i za završetak radova na obnovi Sokolskog doma“, rekao je  Đurđević.



Po pitanju realizacije kapitalnih projekata, gradonačelnik Ljubiša Petrović je naglasio da upitnost razvoja Bijeljine ne postoji ni jedne sekunde, jer ih finansira narod, a ne bilo ko drugi.

- Određeni problemi se javljaju zbog toga što pri realizaciji određenih projekata nije vođeno računa da ih prati odgovarajuća dokumentacija, kao što je to bio slučaj sa uređenjem gradskog trga“, reako je Petrović i dodao da sve što je izvođač radova uradio u skladu sa zakonskim procedurama biti isplaćeno.

- Gradksa uprava nema namjeru da gasi bilo koje preduzeće, ali zakon se mora poštovati. Nedopustivo je da neke projekte zbrzite pred izbore ne poštujući procedure, i zato vam se nakalemi višak nepredviđenih radova, koji nisu predviđeni budžetom. E to je onda problem“, rekao je Petrović i dodao da je sporazum Mićić-Dodik isključivo politička priča između dvije stranke, SDSS i SNSD, što, kako je rekao, „nije dobar koncept“.

- Dobar koncept je da Gradska uprava takve projekte potpisuje sa Vladom RS“, naglasio je Petrović.

Semberija info - O. Stjepanović