NOVIM PROJEKTIMA DO MODERNOG EVROPSKOG GRADA :: Semberija INFO ::

 

NOVIM PROJEKTIMA DO MODERNOG EVROPSKOG GRADA


U narednom periodu Gradska uprava namjerava da realizuje nekoliko projekata i inicijativa. Želimo predstaviti i jedan dio vizije razvoja grada Bijeljina od koga želimo napraviti moderan evropski grad, izjavio je na konferenciji za štampu Radiša Petrović, savjetnik gradonačelnika grada Bijeljina na današnjoj konferenciji za štampu, održanoj u zgradi Gradske uprave.

Radiša Petrović je izjavio da Kabinet gradonačelnika u potpunosti podržava realizaciju svih započetih projekata u Bijeljini, počevši od priprema za izgradnju auto - puta koji će Bijeljinu spojiti sa auto - putem E 75.

“Smatramo da je to projekat od velike važnosti za Bijeljinu i velika razvojna šansa za naš grad. U narednom periodu ćemo pokrenuti nekoliko inicijativa za proširenje industrijskih zona koje će biti direktno naslonjene na novi auto - put. Predložićemo i mjere podrške i pomoći investitorima koji bi došli u grad Bijeljina, bilo da su u pitanju domaći ili strani investitori, odnosno investitori iz dijaspore”.

Petrović je izjavio da grad Bijeljina intenzivno radi na završetku projekta gasifikacije koji je započet u 2009. godini.

“Trenutno je u postupku izdavanje građevinske i upotrebne dozvole. Naredni korak je da preduzeće “Bijeljina gas” uputi inicijativu prema Regulatornoj agenciji za energetiku RS u vezi sa određivanjem cijene gasnog priključka i cijene gasa. Gasifikacijom grada riješiće se i problem aero - zagađenja i od Bijeljine ćemo stvoriti ekološki čist grad”.

 U nastavku Radiša Petrović je govorio o rješavanju problema privatizacije stanova iz projekta GTZ u naselju “Pet jezera”.

“U toku su intenzivni razgovori sa Republičkim sekretarijatom za raseljena lica i OHR-om, kako bismo nakon 21 godinu riješili status tih stambenih jedinica i omogućili njihovu privatizaciju”.

Među inicijativama su i aktivnosti na pronalaženju parcela u gradu koje će biti pretvorene u zelene oaze sa mini trgovima i igralištima za djecu. Planira se i izgradnja još jednog obdaništa, uz iskazanu spremnost Vlade Srbije da jednim dijelom učestvuje u sufinansiranju ove investicije.

Grad Bijeljina planira i izgradnju biciklističkih staza koje bi povezale sve turističke sadržaje u gradu. Jedna od inicijativa je i raspisivanje javnog konkursa za dostavljanje idejnih rješenja za uređenje prepoznatljivih lokacija u gradu, kao što je zgrada vodotornja, pješačka zona u Ulici Miloša Crnjanskog, rekonstrukcija kuće Magdalene Živanović i kapele Sofke Nikolić. Nagoviještena je i izgradnja još jednog sportskog terena u Gradskom parku, na ulazu iz pravca Galca, gdje bi se izgradio teren za basket “ tri na tri”.

Semberija info