SUTRA SLAVA MANASTIRA I DVIJE DECENIJE OD OSVEĆENjA :: Semberija INFO ::

 

SUTRA SLAVA MANASTIRA I DVIJE DECENIJE OD OSVEĆENjA


Srpska pravoslavna crkva, Eparhija zvorničko-tuzlanska i Manastir Svetog Vasilija Ostroškog u Bijeljini organizuje proslavu slave ovog manastira.

Prema programu proslave večeras, u 18 časova, je večernje bogosluženje, a sutra, na Dan Svetog Vasilija, sa poečtkom u 9 časova, olanirana je sveta arhijerejska liturgija.

Ove godine, na sutrašnji dan, su i dvije decenije od osvećenja Manastira Svetog Vasilija Ostroškog u Bijeljini. S obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju i sutrašnja proslava će biti u skladu sa aktuelnom situacijom.

Podsjećamo, manastir posvećen Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu se nalazi u samom centru Bijeljine. Manastirski kompleks obuhvata površinu od 3.500 m², sa izuzetno uređenim i funkcionalnim rasporedom objekata.

Pored manastirskog hrama, koji se nalazi u centralnom dijelu kompleksa, sagrađeni su objekti koji imaju višestruku namjenu. Dominantan motiv ovog kompleksa predstavlja zvonik sa satom visine preko 30 metara. S obzirom da se uočava sa svih strana, postao je simbol ovog manastira, pa i orjentir za putnike koji prolaze kroz Bijeljinu.

U jednom dijelu je i sjedište episkopa zvorničko-tuzlanskog.

U manastirkom kompleksu je i muzej, površine 400 m², trpezarija, svečani salon, kancelarije, biblioteka, stambeni prostor, sala za predavanja, kelije za monahe, svjećarnica sa prodavnicom ikona i suvenira itd. Svi objekti su funkcionalno povezani zidanom ogradom koja ograđuje manastirski kompleks.

Manastirski hram predstavlja arhitektonsko i umjetničko djelo visoke vrijednosti za čiju su izgradnju angažovani najbolji neimari ovoga kraja. Unutrašnjost hrama je oslikana freskama koje je radio Dragan Marunić iz Beograda.

U hramu se ispred oltara nalaze čestice moštiju Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Sisoja Velikog. Posebnu vrijednost manastirske crkve predstavlja kopija čudotvorne ikone Trojeručice koja je dar hilandarskog manastira.

Idejni nosilac cijelog projekta tokom svih faza gradnje je bio umirovljeni episkop Vasilije koji je najzaslužniji što je svaki detalj ovog manastirskog kompleksa na svom mjestu. Gradnja je počela 1996. godine da bi kompletan kompleks bio završen 2001. godine, kada je 12. maja osvećen. Uz prisustvo 19 arhijereja Srpske pravoslavne crkve, brojne zvanice i vjerni narod, osvećenje je proteklo veličanstveno. Kum manastira je bio Slobodan Ćurčić iz Lončara, kum krstova Spasoje Mitrinović iz Bijeljine, kum zvona Predrag Marković, a kumovi prve manastirske slave, poznati ktitori i zadužbinari Semberije i Republike Srpske, Slobodan i Mira Pavlović.
 
Semberija info