ODRŽANA OSNIVAČKA SKUPŠTINA UDRUŽENjA “KORJENI U BIJELjINI :: Semberija INFO ::

 

ODRŽANA OSNIVAČKA SKUPŠTINA UDRUŽENjA “KORJENI U BIJELjINI


Udruženje matice, dijaspore, Srba u regionu i prijatelje Republike Srpske „Korjeni“ danas je održalo osnivačku skupštinu u Bijeljini.

Članovi Udruženja „Korjeni“ su neposredno prije početka skupštine položili vijenac na Spomenik palim borcima u Otadžbinskom ratu i minutom ćutanja odali počast poginulim borcima. Osnivačkoj skupštini Udruženja su prisustvovali mnogobrojni gosti a među njima i gradonačelnik grada Bijeljina Ljubiša Petrović, načelnik opštine Lopare Rado Savić, predsjednik Udruženja „Korjeni“ Lopare Želimir Nešković te gosti iz dijaspore.
 
  • Izuzetno mi je drago što danas u našoj Semberiji osnivamo Udruženje „Korjeni“. Ideja o ovakvom udruženju je nastala 2016. godine u Cirihu sa ciljem da poveže maticu i dijasporu te Srbe u regionu i prijatelje Srba. Uprskos pandemiji možemo se pohvaliti rezultatima, jer imamo oko 40 organizacionih odbora u različitim opštinama i gradovima u Srbiji i Republici Srpskoj. Radimo u Austriji, Sloveniji, Italiji, Francuskoj. Prvenstveni cilj Udruženja je povezivanje u kulturnom a onda i u ekonomskom smislu. Lopare su primjer kako dijaspora ulaže u maticu, naveo je Stojan Stevanović, predsjednik Udruženja „Korjeni“.
Gradonačenik Ljubiša Petrović je izrazio zahvalnost na ukazanom povjerenju te spremnost lokalne samouprave da sarađuje i unapređuje odnose sa dijasporom.
 
  • Želimo da damo svoj doprinos i podršku osnivanju ovakvog Udruženja u Bijeljini, koje ima za zadatak unapređenje saradnje na nivou privrede, kulture, tradicije i poboljšanje sveopšteg ambijenta, koje će svakodnevicu Srba učiniti lakšom i prihvatljivijom, naveo je gradonačelnik Ljubiša Petrović.


Na osnivačkoj skupštini izabrana su radna tijela i predsjedništvo, usvojen je Statut Udruženja te utvrđeni ciljevi, vizija i misija Udruženja. Novoizabrani predsjednik Udruženja „Korjeni“ Bijeljina Dragan Mrkajić je istakao važnost koju Udruženje ima za grad Bijeljina.
 
  •  Želimo da približimo našu dijasporu i ljude sa kapitalom matici, da dođu, da ulažu i da se vrate ovdje a ne da dajemo strancima ono što možemo dati našim ljudima. U narednom periodu ćemo otvoriti kancelariju sa prvenstvenim zadatkom evidencije naše dijaspore sa područja grada, a potom i organizovanje seminara, susreta privrednika i povezivanje sa našom privredom , ali i u svim drugim sferama kroz kulturu i sport. Imamo u planu da formiramo poseban ogranak Udruženja koji bi okupljao mlade. Očekujemo dobru saradnju sa organima lokalne samouprave i organima Republike Srpske, istakao je Dragan Mrkajić, predsjednik Udruženja „Korjeni“ Bijeljina.

Semberija info