PRVI MAJ ILI VELIKA SUBOTA :: Semberija INFO ::

 

PRVI MAJ ILI VELIKA SUBOTA


Velike gužve u gradu nisu bile iznenađenje ni danas. Prodavnice su radile do 11 časova, pa su Bijeljinci požurili da kupe sve što je potrebno za proslavu najvećeg hrišćanskog praznika. Redove smo zatekli ispred prodavnica mješovite robe i mesara, kako onih u gradu tako i onih u selima.

Da li se danas slavi Prvi maj ili se Bijeljinci spremaju za Vaskrs?

Posjetili smo izletišta i vikend naselja pored rijeke Drine, na kojima se oduvijek skupljalo društvo slaveći prvomajski praznik. Vikendice su tek oko podne „živnule“. Zaticali smo vlasnike sa kosačicama za travu, koji su lijepo vrijeme iskoristili za rad u dvorištu. Na obalama Drine nema gužve svojstvene današnjem danu, iako je sunčano i toplo. Poneki izletnik, koji piknikuje, bez mirisa tradicionalnog roštilja. Vaskršnji post je ugasio roštilje, te Semberci proslavljaju današnji dan radno.


Kakvo je stanje u restoranima na vodi?

Danas su svoja vrata otvorili vlasnici restorana „Drinska ruža“. Na samom ulazu su nas dočekali ljubazni konobari, nudeći mjesto i primajući narudžbu. Post nije bio prepreka da se ljetne bašte napune gostima, jer ovaj restoran nudi svježu i ukusnu ribu. 



- Očekujemo mnogo posla u popodnevim satima, iako je Velika subota pala na 1.maj. Juče, na Veliki petak, smo imali pune bašte. Porodice su došle na ručak. Restoran radi od danas svaki dan od 10č do 22č. Pogled na rijeku Drinu svakako izaziva da dođu makar na kafu, navodi Svjetlana Đurić, vlasnica restorana „Drinska ruža“.



U vikend naselju u Amajlijama, prije podne nismo zatekli gužvu. Restoran „Drina“ u Amajlijama je spreman za goste, koje očekuju tek u drugoj polovini dana. Osunčana bašta, dječije igralište i ugodno osoblje su svakako dobar izbor za vikend. 



Obilazeći izletišta, na putu smo susretali traktore i radne mašine, čijim vozačima je danas obični radni dan, koji treba iskoristiti.                                                                                                                       

Semberija info - T.Kojić