ODBORNICI SKUPŠTINE GRADA BIJELjINA USVOJILI IZVJEŠTAJE :: Semberija INFO ::

 

ODBORNICI SKUPŠTINE GRADA BIJELjINA USVOJILI IZVJEŠTAJE


NEOPHODNO RIJEŠITI PROBLEME BANjE DVOROVI

Na četvrtoj redovnoj sjednici Skupštine grada Bijeljina, između ostalih tačaka dnevnog reda, usvojeni su i izvještaji preduzeća JIP „SiM“,  JU „Muzej Semberije“, te Agencije za mala i srednja preduzeća. Jedan od izvještaja koji je usvojen je i izvještaj JU „Banja Dvorovi“, koja se od novembra 2020. godine nalazi u kovid sistemu, kao kovid tri bolnica. Direktor ove ustanove Milorad Zekić je istakao da su suočeni sa egzistencijalnim problemima u ovoj ustanovi, te apelovao na nadležne, da svi zajedno pronađu najbolja rješenja za opstanak ustanove.

-Činjenica je da je prije epidemije virusa korona, poslovanje u Banji Dvorovi bilježilo pozitivne promjene i normalizaciju poslovanja. Nažalost, epidemija je učinila svoje, od novembra smo u kovid sistemu i nismo u mogućnosti da se posvetimo osnovnoj djelatnosti u ustanovi, nemamo izvor finansiranja i svakodnevno smo suočeni sa problemima. Nadamo se i očekujemo da  ćemo imati podršku svih relevantnih faktora u prevazilaženju problema, a potom da krenemo već zacrtanim putem revitalizacije i stvaranja modernog banjsko-rekreativnog kompleksa“, rekao je Zekić. Podršku rješavanju problema dao je i predsjednik Skupštine Aleksandar Đurđević.

-Banja Dvorovi je u velikim problemima, jer je kovid bolnica iako nije registrovana kao zdravstvena ustanova, te kao takva ne može dobijati neke vrste pomoći. Osnovna djelatnost banje je trenutno ostavljena po strani, te potrebno u što hitnijem roku riješavati probleme. Donijeli smo zaključak da formiramo radno tijelo koje će sagledati stanje u „Banji Dvorovi“ i koje će predložiti mjere za revitalizaciju kako bi smo imali ustanovu koja će, dugoročno gledano, biti održiva“, rekao je Đurđević i naglasio da će u radno tijelo biti uključeni najodgovorniji ljudi iz Gradske uprave, prije svega gradonačelnik i predsjednik Skupštine, te direktor JU Banja Dvorovi. O situaciji u Banji Dvorovi, gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović kaže da „od kako je u „Banji Dvorovi“ otvorena kovid-bolnica tri, ova ustanova ne može da se bavi svojom glavnom djelatnošću“.

-Imajući u vidu da je „Banja Dvorovi“ uključena u kovid-sistem i da je, preko Bolnice „Sveti Vračevi“, oslonjena na poslovanje Fonda zdravstvenog osiguranja, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, odnosno, od Republičkog štaba, tražimo odgovor da li možemo očekivati podršku za njen rad i, ako je možemo očekivati, u čemu će se ogledati. Naš cilj je da za ovu ustanovu pronađeno adekvatna rješenja i u tom pravcu ćemo i raditi“, rekao je gradonačelnik Petrović.