Prodavci na Zelenoj pijaci spremno čekaju Veliki petak Svježa i išarana jaja, dekoracije i boje :: Semberija INFO ::

 

Prodavci na Zelenoj pijaci spremno čekaju Veliki petak Svježa i išarana jaja, dekoracije i boje


Crvenom bojom na Veliki petak će se obojiti prvo vaskršnje jaje i nazvati čuvarkućom. Poslije čuvarkuće će se prelivati boje proljeća na vaskršnja jaja, a vrijedne domaćice će, sa ponosom, ukrasiti svako jaje. Djeca se naročito raduju šaranju jaja, mada savremeno vrijeme unosi novine pa se lijepe sličice i šara se raznobojnim markerima. 

Na bijeljinskoj Zelenoj pijaci, po tradiciji, šarolika ponuda pred Vaksrs. Na pijačnim stolovima nude se svježa domaća kokošija jaja, ali i pačija, išarana starom tehnikom – voskom. 



Savjete za bojenje jaja dobijali smo zastajkući pored prodavaca. - Ako farbate jaja svijetlom bojom, onda vam treba i svijetlo jaje, za jake i jarke boje, treba vam tamno jaje. Domaća jaja su, svakako, ukusnija, ali i ljepše primaju boju'', kažu prodavci. Razlog je jednostavan, jaje sa farme je masno, zbog ishrane koka nosilja, a na masno jaje boja se teško prima. Ako imate jaje ukrašeno voskom, tada je potrebna posebna procedura. Jaja stavljati u hladnu vodu sa bojom, i kuvati 15 do 18 minuta na laganoj vatri. Pačija jaja su bijela, pa su pogodna npr. za bojenje svijetlo plavom bojom i još su ukusnija i zdravija od kokošijih. 

Prodavaci na Zelenoj pijaci prodaju kokošija jaja, išarana voskom, po 1KM po komadu, a pačija od 1KM do 1,5 KM. Neki prodavci kažu da išarana jaja kupuju od majstora tog zanata u Srbiji. Zaista, umjetnost šaranja jaja sve više dobija na značaju.  
Za spretne ruke domaćica, koje uživaju da same šaraju, Zelena pijaca nudi i svježa domaća jaja po cijeni - 4 komada za marku. 
Osim boja za bojenje jaja i išaranih jaja, jedna mlada ,,umjetnica'' na Zelenoj pijaci, prodaje i ukrasne korpice, ručno urađene i spremne za ukrašavanje vaskršnje trpeze.

Semberija info - T. Kojić