U Bijeljini otvorena škola za koju kažu da je “najbolja na svijet” – evo o čemu je riječ :: Semberija INFO ::

 

U Bijeljini otvorena škola za koju kažu da je “najbolja na svijet” – evo o čemu je riječ


U Bijeljini je u martu počela sa radom ni manje ni više nego škola gusala! Školu vodi poznati guslar Vukojica Sandić, koji za NoviGlas donosi više detalja o ovoj neobičnoj školi.
 
Škola je počela sa radom 17. marta. Kako objašnjava Sandić za NoviGlas, u Bijeljini je jedan od ogranaka škole koja broji blizu 200 polaznika.


 
“Škola gusala počela je sa radom 2010, prije skoro 10 godina, u Beogradu. Nakon toga, otvorena je škola i u Novom Sadu, Priboju i, došao je red i na Bijeljinu”, kaže Sandić za NoviGlas.
 
On dodaje da škola ukupno broji 180 učenika. U Bijeljini je na prvom času bilo 12 budućih guslara, ali interesovanje raste iz dana u dan jer je sve više ljudi saznalo za postojanje jedne ovakve škole. Časovi se održavaju jednom sedmično u Etno – selu “Stanišići”. Na pitanje kako je zamišljena škola, srpski guslar odgovara:
 
“Zamišljena je najbolje na svijetu! Cilj je da vrati gusle u sve Srbske domove. TO znači da vrati Srbstvo vjeri, tradiciji, kulturi i korijenima. Naravno, sve to na našu veliku korist i ničiju štetu”, kaže Sandić za NoviGlas.



NoviGlas