Gradonačelnik Mićić gost predavanja o pravima i obavezama djece :: Semberija INFO ::

 

Gradonačelnik Mićić gost predavanja o pravima i obavezama djece


Dječija ambasada iz Međaša organizovala je danas u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Bijeljini predavanje o dječjim pravima i obavezama, kome je kao specijalni gost prisustvovao gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.
 
- Treba poštovati prava svakog čovjeka, a ne samo prava djece, a isto tako svaki odgovoran član društva mora ispunjavati i svoje obaveze, da bi na osnovu njih mogao da traži svoja prava - naveo je gradonačelnik Mićić, koji je djeci ispričao svoj životni put, od početka obrazovanja do stupanja na dvije ministarske dužnosti, odnosno, dužnost prvog čovjeka Bijeljine na kojoj je 14 godina, ističući da, pored brojnih profesionalnih uspjeha, svojim najvećim ličnim uspjehom smatra svoju porodicu.
 
Posle sličnog predavanja u OŠ „Petar Kočić“ u Brocu, ovo je drugo predavanje ove vrste, a djeca u OŠ „Sveti Sava“ su za gosta izabrali gradonačelnika Bijeljine. 
 
Zamjenik Ombudsmana za djecu Republike Srpske Jovanka Vuković istakla je ovom prilikom da je vrlo važno da djeca razlikuju pojmove prava i obaveze.



- Obično se govori samo o pravima, a zanemaruju se obaveze. Želimo da upoznamo djecu da moraju da ispunjavaju svoje obaveze, ali i da štite svoja prava - poručila je Vuković i pozvala djecu da se obrate Ombudsmanu za djecu ukoliko uoče da se neka njihova prava krše, pogotovo kada je riječ o vršnjačkom nasilju, koje je sve češća pojava.
 
Kancelarija Ombudsmana za djecu nalazi se u zgradi Centra za kulturu, u Ulici patrijarha Pavla broj 1 u Bijeljini.

Predavanju u OŠ „Sveti Sava“ prisustvovala je i ambasador Dječije ambasade Mišel Mišković koja je sa vršnjacima razgovarala o pravima i obavezama, a učenici su imali priliku da postave pitanja Gradonačelniku, Ombudsmanu, kao i zamjeniku direktora OŠ „Sveti Sava“ Snežani Josipović.