PONUDA NA BIJELjINSKOJ KVANTAŠKOJ PIJACI :: Semberija INFO ::

 

PONUDA NA BIJELjINSKOJ KVANTAŠKOJ PIJACI


Na bijeljinskoj Kvantaškoj pijaci  ovih dana nema puno domaćih semberskih proizvoda. Osim krompira iz prošlogodišnjeg roda, može se nabaviti mladi luk, salata, rani kupus. Prodavci kažu, uskoro će ma špijacu stići i rani krastavac.

Jedan od prodavaca kaže da je na Kvantašku pijacu stigao hercegovački rani krompir i on ga nudi na gajbu, 2,20 KM po kilogramu.

“Rani kupus prodajemo po 1,60 do 1,70 KM po kilogramu. Pakovanje luka “srebrenjaka” košta osam KM, dok je pakovanje druge sorte luka pet KM. Starog krompira ima puno i vreća košta dvije do tri KM”, kaže nam prodavac koji se nije želio predstaviti.

Nedaleko od njega proizvođači krompira i povrća iz Trnjaka i Janje kažu da se kompletan posao prodaje obavi rano ujutro, za sat do sat i po vremena. Nakon toga nastupa zatišje.

Đorđe Gajić iz Trnjaka kaže da nije prodao prošlogodišnji rod krompira, oko 30 tona.

“To će sve, najvjerovatnije, propasti. Sijao sam krompir na 12 dunuma. Rod je bio izvanredan, a i krompir je bio odličnog kvaliteta. Šta mi to vrijedi, kada kupaca nije bilo. Vreću krompira od šesnaest kilograma prodajem po četiri KM, manje pakovanje od deset kilograma prodajem po 2,5 KM. Tu nikakve zarade nema, ali, šta da se radi. Svemu ovome kumovala je pandemija virusa korona, slabiji promet između gradova, ali i oslabljena kupovna moć stanovništva”, kaže naš sagovornik.

Semberija info