Gradski odbor OSTA VRS Bijeljina: Sjećanje na branioce Banj Brda :: Semberija INFO ::

 

Gradski odbor OSTA VRS Bijeljina: Sjećanje na branioce Banj Brda


Gradski odbor OSTA VRS Bijeljina, sjećajući se imena poginulih oficira na Banj Brdu, dao je parastos. Molitvom smo se sjetili kapetana Lazara Nikolića, pripadnika 1. majevičke brigade, kapetana Dragana Ždrala i poručnika Miodraga Maksimovića.

Dana 21. aprila 1993. Godine, u ranim jutarnjim satima,  Majevica je odjekivala od eksplozija minobacačkih i topovskih mina i puščane rafalne paljbe. Snage Armije BiH, tačnije dijelovi 206. brdske brigade  iz Zvornika i 1. teočanske brdske brigade, kao i kompletna 3. tuzlanska brigada, napale su na širokom frontu položaje 1. i 2. majevičke brigade. Front se protezao desno od Puljkova dola i lijevo do Lisače. Na ovom dijelu fronta pobrojane snage napale su u dva pravca, u pravcu Banj Brda, tzv. S krivine i releja Stolice, opštim pravcem ka Priboju. Artiljerijski napad po našim sangama bio je snažan, a potom je uslijedio i pješadijski napad. Pojedini dijelovi naših snaga su se dobro snašli spremno su dočekali napad i na svom dijelu fronta zaustavili napad. Međutim, drugi dio naših snaga se nije dobro snašao i njihova odbrana je popustila. Komandiri pojedinih vodova-četa nisu se najbolje snašli, tim više što su procijenili da će doći u okruženje i povukli su se u dubinu zone odbrane. Opšti zaključak je, prednji kraj odbrane naših snaga na Banj Brdu bio je ozbiljno destabilizovan. Ali, u ovako kritičnim trenutcima bilo je i primjera hrabrosti i samopožrtvovanja vojnika da se napadač zaustavi. Primjer ovakvog junaštva je i naš kolega kapetan Lazar Nikolić, koji je poginuo, krenuvši na spase ranjenog druga. Primjer požrtvovanosti pokazao je i vojnik Miladin Marjanović. Kako nevolja ne dolazi sama, pored ove nevolje sa čela fronta u dubinu odbranre 2. majevičke brigade ubačene su snage jedne ojačane čete, sastavljene od izviđačkih i interventnih jedinica 206.  i 1. teočanske brigade. Ove snage unijele su pometnju i haos u dubini odbrane 2. majevičke brigade. Ozbiljno je narušeno rukovođenje i komandovanje brigade.  Izviđačke i interventne jedinice su djelovale u tri pravca. Usmjerile su se na komandu prvog bataljona i vatreni položaj MB  82 m/m. Napale su naše snage,  koje su se branile na S krivini, sa leđa. I treći pravac njihovog napada je bio duž puta Banj Brdo-Priboj. Zadatak ovih snaga je bio da spriječe intervenciju naših rezervi iz Priboja. Ubačene snage koje su imale zadatak napada na komandno mjesto prvog bataljona i  vatreni položaj minobacača ostvarili su značajan vojnički usijeh. Naše snage, 1. i 2. majevička brigada prikupljale su rezerve iz dubine, planirale protivnapad u tri pravca i krenule u protivnapad. Ratna sreća će se naredbih sati preokrenuti u korist naših snaga. Iako je odnos snaga višestruko bio u korist napadača. Naše snage koje su napadale usput su prikupljale podatke. Teren kojim su napadale naše snage bio je težak neprohodan, ali napredovanje ka Banj Brdu i vikend naselju i kzv. S krivini nije zaustavljeno.

Snage napadača  su doživjile iznenađene, jer  nisu očekivali protivnapad.  Panika i haos zavladao je u redovima napadača, onako kao u jutro u redovima branilaca. Napadač je odbačen u pravcu Seljublja. U kasnim popodnevnim satima sve tri naše napadne kolone u protivnapadu izvršile su svoj zadatak u potpunosti. Posredno komandovanje u protivnapadu komandanti brigada ppuk Pero Despotović i Slavko Gužvić povjerili majoru Vladi Todoroviću, kapetanu Mihajlu Stankoviću, komandirima Bori Radovanoviću i Milanu Trifunoviću. Naši gubici bili su veliki. U 1. majevičkoj brigadia bila su četvorica poginulih, a 2. majevička imala je 29 poginulih vojnika.  Poret toga zarobnjeno je deset naših vojnika, a imali smo i 35 ranjenih'', tvrde iz  GO OSRA VRS Bijeljina.

- Vječni pokoj dušama naših poginulih vojnika i oficira 21. aprila 1993. godine'', poručuju na kraju.