MLADI JOŠ UVIJEK NEMAJU RAZVIJENU SVIJEST O PREVENCIJI MALIGNIH BOLESTI :: Semberija INFO ::

 

MLADI JOŠ UVIJEK NEMAJU RAZVIJENU SVIJEST O PREVENCIJI MALIGNIH BOLESTI


Na današnjoj završnoj tribini projekta “Postani i ostani zdrava žena” Udruženja žena “GEA” istaknuto je da je projekat, i pored pandemije virusa korona, ipak uspješno završen.

“Projekat se planirao za prošlu 2020.godinu ali zbog novonastale situacije sa korona virusom bili smo prinuđeni da prilagodimo projekat datim okolnostima. Projekat je bio zamišljen kao obrazovanje mladih žena – kako sačuvati zdravlje, odnosno biti žena i ostati zdrava žena. Planirana je realizacija u srednjoškolskim centrima, sa djevojkama završnih razreda, međutim to nije bilo moguće obzirom da škole nisu radile, te smo izmjene pravili u hodu”, istakla je Ajša Milovanović.
 

Projekat “Postani i ostani zdrava žena” je realizovan u okviru radionica, koje su održane u prostorijama Udruženja “Gea”, na kojima su učestvovale žene od 18 do 35 godina, na čelu sa dr Ivanom Milovanović, koja je držala predavanja o zdravlju i prevenciji zdravlja. Cilj ovog projekta ali i cjelokupnog rada Udruženja jeste da se privuče što veći broj žena sa oboljenjima radi lakšeg savladavanja krize, istakla je Milovanovićeva.

Istraživanja u okviru projekta je pokazalo da mlade žene još uvijek nemaju razvijenu svijest o prevenciji malignih bolesti, osim onih koje su to lično iskusile kroz porodicu.

Novi projekti će biti usmjereni ka organizaciji pomoći kroz SOS besplatnu telefonsku liniju, koja bi služila za sve žene sa psiho-fizičkim krizama a koje bi se mogle obratiti za savjet.

Semberija info