Gradska boračka organizacija Bijeljina i Gradska Uprava Grada Bijeljina: Cijena slobode je uvijek visoka :: Semberija INFO ::

 

Gradska boračka organizacija Bijeljina i Gradska Uprava Grada Bijeljina: Cijena slobode je uvijek visoka


Gradska boračka organizacija Bijeljina i Gradska Uprava Grada Bijeljina, u saradnji sa Organizacijom porodica poginulih boraca Bijeljina, danas, 31. marta,  obilježava ,,Dan odbrane Grada Bijeljina''. Povodom obilježavanja ovog značajnog dana, u 15 časova  položeni su vijenci i cvijeće ispred Centralnog Spomenika poginulim borcima u Odbrambeno - otadžbinskom ratu''.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, obrativši se prisutnima, istakao je da je prošlo punih 29 godina otkako je srpski narod Semberije uzeo sudbinu u svoje ruke.



„Bili su to dani kada opstati na ovim prostorima nije bila stvar izbora, već jedina mogućnost koja je dolazila u obzir. Rat nismo tražili, niti nam je trebao, ali, nije bilo prvi put u istoriji da smo se našli na prekretnici. Poput slavnih predaka, iz naših buna i ustanaka, balkanskih i svjetskih ratova, 1990. godine Bijeljina, Semberija i Republika Srpska su se odlučili za slobodu. Cijena slobode je uvijek visoka, pogotovo na našim prostorima, ali su njeni plodovi nesumnjivi i svijetli“, istakao je tom prilikom gradonačelnik Petrović.

Imajući u vidu epidemiološke mjere koje su na snazi, uz poštovanje uputstava nadležnih organa, predstavnici Gradske boračke organizacije obratili su se javnosti sljedećim riječima.



- Jedan od osnovnih programskih ciljeva Gradske boračke organizacije Bijeljina je njegovanje slobodarskih tradicija srpskog naroda, a samim tim i obilježavanje značajnih datuma iz proteklog Odbrambeno - otadžbinskog rata. ,,Dan odbrane Grada Bijeljina'',  koji danas obilježavamo, to sigurno i jeste. GBO Bijeljina je zajedno sa drugim subjektima proteklih godina na dostojanstven način obilježavala ,,Dan odbrane Grada Bijeljina'', što čini i ove godine. Ovako ćemo postupati i svih narednih godina, zalažući se da ovaj događaj još više omasovimo, obogatimo novim sadržajima i time pokažemo budućim pokoljenjima koliko se mora cijeniti sloboda i doprinos onih koji su se za nju borili.

Dana 31.03.1992. godine srpski narod Semberije organizovao se u cilju odbrane i sprečavanja onog što se Srbima na ovim prostorima dešavalo u periodu od 1941. do 1945. godine. Morali smo po svaku cijenu spriječiti neki novi Jasenovac i 13. ozloglašenu handžar diviziju. Morali smo preduhitriti novi Sijekovac i još mnoge pokolje u koje smo prevarom i našom lakomislenošću dospjeli. Da smo ispravno postupili, pokazali su kasniji zločin muslimansko - hrvatskih paravojnih formacija nad pripadnicima JNA u Sarajevu i Tuzli.
 
Srpski narod je, uz pomoć pripadnika JNA, odbranio Bijeljinu i time osujetio namjeru muslimansko - hrvatskih paravojnih formacija i ekstremističkih grupa da, zauzimanjem grada, spriječe povezivanje ostalog dijela teritorije BiH naseljene srpskim stanovništvom sa maticom Srbijom.
 
Grad Bijeljina je u toku odbrambeno - otadžbinskog rata bio centar koji je povezao zapadni i istočni dio Republike Srpske i centar koji je Republiku Srpsku povezao sa maticom Srbijom.
 
Kroz grad Bijeljina prolazio je koridor života. U njemu je u toku Odbrambeno-otadžbinskog rata utočište našlo blizu 100. 000 Srba, protjeranih sa svojih vekovnih ognjišta. Sve ove činjenice govore o strateškom značaju i izuzetnoj važnosti grada Bijeljina, u toku odbrambeno - otadžbinskog rata, za srpsko stanovništvo i za samu Republiku Srpsku. Zbog svega toga, ponosni smo na ono što smo uradili, jer smo time dali značajan doprinos u odbrani srpskog naroda na ovim prostorima i stvaranju Republike Srpske.
 
Naše potomke moramo naučiti da više nikad ne smiju dozvoliti da im se ponovi ono što se dešavalo našim precima.
 
Moramo ih naučiti da se onim koji su nas kroz čitavu istoriju ugnjetavali i ubijali, ne smije slijepo vjerovati, da svaku opasnost moraju preduhitriti, da moraju biti složni i jedinstveni, jer je to jedina formula koja garantuje opstanak na ovim prostorima ,,tamnog vilajeta'' kako ga nazva naš nobelovac Ivo Andrić.
 
Odbranili smo Bijeljinu, to smatramo svojim uspjehom, a ,,Dan odbrane'' obilježavaćemo i u narednom periodu i niko nas u tome ne može spriječiti.
 
U toku proteklog odbrambeno - otadžbinskog rata za slobodu i stvaranje Republike Srpske svoje živote dalo je skoro 1000 najboljih sinova sa ovog područja“, istakli su predstavnici Gradske boračke organizacije.



Vijence i cvijeće  položili su gradonačelnik  Ljubiša Petrović i predsjednik Skupštine grada Aleksandar Đurđević, u ime Gradske uprave, predstavnici Gradske boračke organizacije, Udruženja porodica nestalih i poginulih boraca, predstavnika civilnih struktura vlasti 1992 - 95. godina, delegacija Udruženja „Oslobodioci“, Udruženja Garda Panteri, Trećeg pješadijskog RS puka, bivši pripadnici JNA, delegacija MUP-a RS, odbornici i građani.

Semberija info - Lj. Ljubojević