Dom zdravlja Bijeljina: Zdravstveni radnici na prvoj liniji odbrane od pandemije :: Semberija INFO ::

 

Dom zdravlja Bijeljina: Zdravstveni radnici na prvoj liniji odbrane od pandemije


Bijeljinski Dom zdravlja više od godinu dana funkcioniše u specifičnim uslovima organizovanja rada u kovid ambulantama u kojima se obavlja pregled pacijenata sa simptomima virusa korona. Za sada sve besprijekorno funkcioniše, jer i u vrijeme povećanog broja zaraženih virusom korona ravnomjerno se pacijenti upućuju u Kovid bolnicu, liječe se ambulantno i vodi se računa o tome da ne dođe do sloma zdravstvenog sistema.



Vera Jeftić, glavna medicinska sestra u Službi porodične medicine Doma zdravlja Bijeljina kaže da je od 33 godine radi u zdravstvu, četrnaest godina provela u Službi porodične medicine. 

“Za sve nas zdravstvene radnike, pa i za građane, ovo je nova i neuobičajena situacija. Brzo smo se organizovali i izdvojili smo pacijente koji imaju simtome virusa korona. Njihovom brzom izolacijom smo uspijevali da usporimo dinamiku zaražavanja. Naše dvije kovid ambulante rade u dvije smjene, a imamo i Kovid ambulantu pri Službi hitne pomoći za noćne preglede pacijenata. Maksimalno smo se angažovali da bismo sve pacijente dočekali i obavili neophodne preglede”, kaže Vera Jeftić.

Ona ističe da pacijenti prvo ulaze na trijažni punkt, gdje se mjeri tjelesna temperatura.
“Što je najvažnije, u hodnicima Doma zdravlja nije do sada bilo pacijenata koji su pozitivni na virus korona. Sve “sumnjive” pacijente šaljemo odmah u kovid ambulante. Pretpostavka za upućivanje je dugotrajni kašalj, povišena temperature, gastrointestinalne tegobe.

Svaki pacijent ima trijažni list, na osnovu čega se pacijenti upućuju u kovid ambulante ili na redovne preglede”, kaže Vera Jeftić, ističući da su katastrofalne poplave iz 2010. i 2014. godine bile veliki test za bijeljinske zdravstvene radnike i da su ih naučili dodatnoj mobilnosti i reagovanju u vanrednim situacijama.

Semberija info - Lj. Ljubojević